Κάθε παιδί έχει τις προτιμήσεις του στο φαγητό. Κι ενώ όταν γίνονται επιλεκτικά μπορούν να δοκιμάσουν την υπομονή σας, ορισμένες φορές δεν προκαλούν απλώς περιττά «δράματα» αλλά μπορεί να προκαλέσουν και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Τα πιο θρεπτικά συστατικά για το παιδί

Αυτός ο κατάλογος παρουσιάζει τα βασικά θρεπτικά συστατικά για τα παιδιά, που περιλαμβάνουν:

Ασβέστιο

Όχι μόνο το ασβέστιο είναι σημαντικό για τη δημιουργία ισχυρών οστών καθώς το παιδί μεγαλώνει μέχρι την ενηλικίωση, αλλά είναι επίσης απαραίτητο για τη σύσπαση των μυών, τη σηματοδότηση των νεύρων και την απελευθέρωση ορμονών.

Το ασβέστιο των οστών αρχίζει να μειώνεται στη νεαρή ενηλικίωση, οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παίρνουν αρκετό από νωρίς για να έχουν γερά οστά καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους.

Που θα βρείτε: Γάλα, γιαούρτι, τυρί, σπανάκι, αμύγδαλα.

Κάλιο

Ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του συνολικού όγκου των υγρών του σώματος, της ισορροπίας οξέων και ηλεκτρολυτών και της φυσιολογικής κυτταρικής λειτουργίας.

Επειδή το κάλιο σχετίζεται με τα επίπεδα νατρίου στο σώμα και η μειωμένη κατανάλωση καλίου έχει συσχετιστεί με υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες για την εξισορρόπηση των προσλήψεων – τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Που θα το βρείτε: Πατάτες, φασόλια, γιαούρτι, μπανάνα, χυμός πορτοκάλι, λευκά φασόλια.

Βιταμίνη D

Το σώμα των παιδιών χρειάζεται βιταμίνη D για τη δημιουργία οστών και δοντιών ενώ και η ίδια η βιταμίνη ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου. Η βιταμίνη D έχει επίσης οφέλη για την υγεία του ανοσοποιητικού, την ψυχική υγεία και το συνολικό προσδόκιμο ζωής.

Που θα την βρείτε: Κρόκος αυγού, γάλα, δημητριακά, βρώμη.