Τα πιο ουσιαστικά «δώρα» που μπορούμε να χαρίσουμε στα παιδιά μας είναι η αποδοχή, η σταθερότητα και φυσικά η αγάπη μας. Όταν τα παιδιά νιώθουν ότι παίρνουν αγάπη, μπορούν να αναπτύξουν μια υγιή προσωπικότητα καθώς και να επικεντρωθούν στην εξέλιξη των δεξιοτήτων τους.

Κι ενώ αγαπάμε όσο τίποτα άλλο στον κόσμο τα παιδιά μας, μερικές φορές μπορεί να μας παρασέρνουν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και να μην εξωτερικεύουμε τα δυνατά μας συναισθήματα. Υπάρχουν λοιπόν μερικοί απλοί και ουσιαστικοί τρόποι να δείχνουμε στα παιδιά μας την αγάπη μας καθημερινά.

Απλοί και ουσιαστικοί τρόποι να δείξουμε στο παιδί την αγάπη μας

*Το ακούμε ενεργά

Η καλή ακρόαση είναι ένας τρόπος να δείξουμε την ενσυναίσθησή μας. Επιτρέπει στα παιδιά να γνωρίζουν ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους έχουν σημασία και ότι είναι κατανοητά και αποδεκτά. Έτσι, όταν το παιδί μάς λέει κάτι, σταματάμε αυτό που κάνουμε αν μπορούμε. Κλείνουμε, για παράδειγμα, τον υπολογιστή και στρέφουμε την προσοχή μας στο παιδί.

*Περνάμε χρόνο μαζί του

Πολλές φορές οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις δεν μας επιτρέπουν να περνάμε όσο χρόνο θα θέλαμε με τα παιδιά μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρίσκουμε χρόνο ώστε να παίζουμε και να διασκεδάζουμε παρέα. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα συσφίξουμε τη σχέση μας, αλλά παράλληλα θα δείξουμε στο παιδί ότι αποτελεί την αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας.

*Του λέμε «σ’ αγαπώ»

Σίγουρα μέσα από τις καθημερινές μας πράξεις δείχνουμε στο παιδί την αγάπη μας, ωστόσο είναι απαραίτητο να εκφράζουμε και με λόγια τα συναισθήματά μας. Ένα ζεστό «σ’ αγαπώ» είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνουμε το παιδί να αισθανθεί την αγάπη μας.

*Το αγκαλιάζουμε

Δεν πρέπει να υποτιμάμε τη δύναμη που έχει μια σφιχτή αγκαλιά. Φροντίζουμε λοιπόν να αγκαλιάζουμε το παιδί μας κάθε ημέρα.

*Το στηρίζουμε

Η αγάπη μας για τα παιδιά μας είναι άνευ όρων και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και τα ίδια. Όταν το παιδί έχει αποτύχει ή έχει κάνει ένα λάθος, τότε χρειάζεται περισσότερο τη στήριξη και την αγάπη μας. Αντί λοιπόν να το μειώνουμε, το ενθαρρύνουμε να μάθει από τα λάθη του και να συνεχίσει την προσπάθεια ώστε να τα πάει καλύτερα την επόμενη φορά.

*Κάνουμε μικρές χειρονομίες αγάπης

Μπορούμε να δείξουμε την αγάπη μας ακόμη και μέσα από μικρές χειρονομίες. Για παράδειγμα, μαζί με το δεκατιανό του μπορούμε να το βάλουμε ένα σημείωμα όπου του γράφουμε πόσο το αγαπάμε.

*Ζητάμε τη γνώμη του

Όταν ζητάμε τη γνώμη του παιδιού, το κάνουμε να νιώθει σημαντικό και αποδεκτό.

*Διατηρούμε το οικογενειακό περιβάλλον ήρεμο

Το παιδί πρέπει να βλέπει το σπίτι του ως το «καταφύγιό» του. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούμε το οικογενειακό περιβάλλον ήρεμο, χωρίς φωνές και εντάσεις. Σίγουρα, σε κάθε οικογένεια προκύπτουν ενίοτε εντάσεις, ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις οι συγκρούσεις θα πρέπει να γίνονται με αλληλοσεβασμό. Έτσι, το παιδί θα αναπτύξει μια υγιή προσωπικότητα και θα νιώθει ασφαλές και ήρεμο.