Η πίεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι γονείς αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα στην πανδημία.

Το να είσαι εργαζόμενος γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προσπαθώντας να ανταποκριθείς σε ένα εκατομμύριο διαφορετικές υποχρεώσεις, όχι μόνο αισθάνεσαι εξαντλημένος, αλλά μπορεί επίσης να νιώθεις ότι δεν είσαι καλός σε τίποτα – ούτε ως γονιός, ούτε ως εργαζόμενος, ούτε ακόμα ως σύντροφος ή φίλος. Απλά οι ώρες μέσα στην ημέρα δεν είναι ποτέ αρκετές για να πετύχεις όλους τους στόχους που έχεις βάλει. Κάτι μονίμως σου διασπά την προσοχή με αποτέλεσμα να αφήνεις αυτό που κάνεις στη μέση. Πρόκειται για μια ανατροφοδοτούμενη κατάσταση που προκαλεί έντονα αισθήματα άγχους, ενοχών κι απογοήτευσης.

Η πίεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι γονείς αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα στην πανδημία. Ενδεικτικά, το 52% των εργαζόμενων γονέων με παιδιά κάτω των 12 ετών στις ΗΠΑ,  δηλώνει ότι δυσκολεύεται ιδιαίτερα να εξισορροπήσει τις ευθύνες εργασίας και φροντίδας των παιδιών λόγω της πανδημίας.

Πώς, λοιπόν, διαχειρίζεται ένας εργαζόμενος γονιός αυτό το άγχος και βρίσκει ισορροπία στην πολυάσχολη ζωή του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα αυτό, το πρώτο βήμα για την υπέρβαση του άγχους είναι να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να γίνουμε οι τέλειοι γονείς. Για κανένα λόγο, λένε, δεν θα πρέπει να αφήνουμε μία κακή ημέρα να μας καθορίσει.

Ακολουθούν 6 συμβουλές για να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας ως γονείς:

#1 Ορίστε όρια

Ένας άλλος τρόπος για να μετριάσετε το άγχος που προέρχεται από το να είστε εργαζόμενοι γονείς είναι να θέσετε όρια. Με άλλα λόγια, χαράξτε πολύ σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής σας ζωής, ξεκαθαρίζοντας πού τελειώνει η εργασία και πού ξεκινά η οικογένεια.

#2 Γίνετε Δημιουργικοί

Ένας τρόπος για να διώξετε το άγχος είναι να κάνετε κάτι δημιουργικό. Εάν, για παράδειγμα σας αρέσει να ζωγραφίζετε συνδυάστε αυτή το πάθος που έχετε για την τέχνη με το χρόνο που περνάτε με τα παιδιά σας. Έτσι, με ένα σμπάρο θα έχετε δύο τρυγόνια.

#4 Μάθετε να δίνετε προτεραιότητα

Ο προσδιορισμός των βασικών σας αξιών είναι επίσης σημαντικός για τη μείωση του άγχους και την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή σας ζωή. Αποφασίζοντας τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς, θα σας βοηθήσει να δώσετε προτεραιότητα σε κάποια πράγματα, εγκαταλείποντας τις προσδοκίες που έχετε για κάποια άλλα τα οποία σε τελική ανάλυση δεν έχουν τόση σημασία.

#4 Δουλέψτε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά

Ένας τρόπος για να αποτρέψετε το άγχος είναι να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας και να τον χρησιμοποιείτε προς όφελός σας. Με άλλα λόγια, αναζητήστε τρόπους για να προχωρήσετε μπροστά από τα πράγματα αντί να τα αφήσετε να γλιστρήσουν επάνω σας. Φυσικά, δεν θα μπορείτε να προβλέψετε τα πάντα, αλλά αν κάνετε ό, τι μπορείτε για να ξεπεράσετε τα πράγματα που διαφαίνονται στον ορίζοντα, θα έχετε μεγαλύτερη ευελιξία για τις απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής που προκύπτουν στη δουλειά ή στο σπίτι, που μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους σας.

#5 Κρατήστε την ενοχή υπό έλεγχο

Δυστυχώς, η ενοχή των γονέων είναι πραγματική. Και σχεδόν κάθε γονιός τη βιώνει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Αλλά, μαθαίνοντας να την κρατάτε μακριά μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας. Έτσι, αντί να αισθάνεστε ένοχος, αναγνωρίστε ότι διδάσκετε στα παιδιά σας κάποια σημαντικά μαθήματα ζωής, όπως την ισχυρή εργασιακή ηθική ή τη σημασία της διαχείρισης του χρόνου. Όλοι έχουμε επιλογές και είναι επιλογή μας να δημιουργήσουμε μια οικογένεια γονέων που εργάζονται.

#6 Πώς να γίνετε καλό πρότυπο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να είσαι εργαζόμενος γονιός μπορεί να είναι αγχωτικό. Υπάρχουν όμως τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας και να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής. Αναζητήστε τρόπους για να αφαιρέσετε πράγματα από τις λίστες με τις υποχρεώσεις σας και μάθετε πώς να θέτετε όρια. Αυτές οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους μπορούν να σας προσφέρουν τεράστια ανακούφιση.

Εστιάστε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι γονείς ανησυχούν ότι δεν περνούν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους. Αγχώνονται, για παράδειγμα, για τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό ή με τη νταντά κι αναρωτιούνται αν τα παιδιά τους θα επηρεαστούν αρνητικά από το χρονικό διάστημα που θα είναι μακριά τους. Στο τέλος, αυτές οι ανησυχίες αυξάνουν τα επίπεδα άγχους σας, ενώ κατά καιρούς να σας κυριεύουν.

Αντί, όμως, να ανησυχείτε για τον χρόνο που έχετε με τα παιδιά σας ίσως θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθείτε στο να διασφαλίσετε ότι ο χρόνος που περνάτε μαζί τους είναι ποιοτικός. Η μέρα έχει 24 ώρες. Αυτό δεν αλλάζει. Εάν έχετε 3 ώρες την ημέρα με τα παιδιά σας, αξιοποιείστε τον στο έπακρο.

Για παράδειγμα, βάλτε στόχο να τρώτε 4 από τα 7 βράδια της εβδομάδας όλη η οικογένεια μαζί. Ή καθιερώστε μια βραδιά παιχνιδιού και τηρήστε το. Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, αφιερώστε ένα βράδυ το μήνα ή ένα απόγευμα Σαββάτου, όπου περνάτε μερικές ώρες κάνοντας κάτι μαζί. Ακόμα κι αν παίζετε απλά στο πάρκο, αυτή η μία ώρα είναι μια ευκαιρία να μιλήσετε, να γελάσετε και να συνδεθείτε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα ρεπό σας ή τον χρόνο των διακοπών σας για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η ποιότητα γίνεται πιο σημαντική από την ποσότητα. Και μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από φίλους και συγγενείς, αν κάποια στιγμή δυσκολευτείτε. Κάτι τέτοιο μπορεί πραγματικά να μειώσει τα επίπεδα του άγχους σας.

Αν παρόλα αυτά, διαπιστώσετε ότι οι προσπάθειές σας δεν λειτουργούν κι ότι το άγχος σας κυριεύει, φροντίστε να μιλήσετε με ένα επαγγελματία υγείας. Μπορεί να σας αξιολογήσει  και να σας δώσει συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασής σας.