Κάθε γονιός θέλει να βοηθήσει το παιδί να παραμείνει υγιές και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από παθογόνους μικροοργανισμούς και ιούς. Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να χτίσει την άμυνα του οργανισμού του είναι να γεμίσετε το πιάτο του με τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Τα επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά διαφορετικά είδη φρέσκων φρούτων και λαχανικών – ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και C – μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της φυσικής ικανότητας του οργανισμού να καταπολεμά τις ασθένειες.

Τι δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο του

Τα τρόφιμα που θα ήταν καλό να μην λείπουν από την καθημερινή διατροφή του παιδιού περιλαμβάνουν:

*Λαχανικά

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Α, όπως τα καρότα, τα πεπόνια, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι και το λάχανο (καθώς και αυγά, κρέας και τυρί) βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Για αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε να σερβίρετε το μεσημεριανό του με συνοδευτικό πουρέ γλυκοπατάτας ή να του κάνετε ένα δροσερό smoothie που έχει ως βάση κάποιο φρούτο ή λαχανικό, όπως το σπανάκι, που αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών.

*Βατόμουρα

Φωτεινά και ζουμερά μούρα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τραυματισμούς.

Το καλύτερο; Τα βατόμουρα δεν χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν ένα απολαυστικό σνακ, που θα κάνει το παιδί να το ζητά καθημερινά. Δοκιμάστε να κόψετε μερικά βατόμουρα της αρεσκείας του παιδιού και ανακατέψτε τα με λίγο γιαούρτι και μέλι.

*Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C βοηθά στην επιβράδυνση των βλαβών των κυττάρων και στην επούλωση πληγών, εκτός από την προστασία του σώματος από ασθένειες.

Για να βοηθήσετε το παιδί να πάρει τη βιταμίνη C που χρειάζεται, προσφέρετέ του εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια καθώς και το πεπόνι ή και τα ακτινίδια. Άλλες πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι οι γλυκές πιπεριές, οι πατάτες φούρνου και το μπρόκολο.

*Μην ξεχνάτε το γάλα του

Εκτός από την ενίσχυση των οστών, η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικές από τις καλύτερες πηγές είναι το ενισχυμένο γάλα, ο σολομός και ο τόνος. Οι σαρδέλες  περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D.

Ένας ακόμη πιο εύκολος τρόπος για να τους δώσετε την απαραίτητη και πολύτιμη βιταμίνη D; Ενθαρρύνετέ τα να κάνετε μια μικρή βόλτα και απολαύστε μαζί τον καλοκαιρινό ήλιο.