Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που όταν βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται κατηγορούν την τάση τους να τσιμπολογούν. Πράγματι, αν το τσιμπολόγημα «φορτώνει» τον οργανισμό σας με περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται καθημερινά, είναι θέμα χρόνου να πάρετε κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι όχι μόνο να μη σας παχαίνει το τσιμπολόγημα, αλλά και να σας βοηθάει να χάνετε βάρος.

Το τσιμπολόγημα γίνεται… σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Η κατανάλωση ενός υγιεινού σνακ μεταξύ των γευμάτων σας βοηθά στη μείωση της πείνας σας και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να οδηγηθείτε στη συνέχεια σε παχυντικές επιλογές και την υπερκατανάλωση τροφής. Παράλληλα, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα επίπεδα σακχάρου σας σε σταθερά επίπεδα και κατ’ επέκταση να έχετε ενέργεια. Τα σνακ μπορούν επίσης να σας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, ενισχύοντας τη συνολική σας υγεία.

Τι να προσέξετε ώστε να μη σας παχαίνει το τσιμπολόγημα

Το συνεχές τσιμπολόγημα – ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνει τρόφιμα με μικρή θρεπτική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες– μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, χωρίς καν να σας χορτάσει ουσιαστικά. Όπως καταλαβαίνετε, δεν αρκεί να τρώτε σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πρέπει επίσης να κάνετε έξυπνες επιλογές.

Συμβουλές για να απολαμβάνετε το τσιμπολόγημα χωρίς να παίρνετε βάρος

*Βεβαιωθείτε ότι πράγματι πεινάτε

Ίσως είστε εξοικειωμένοι με την απογευματινή λιγούρα ή την αίσθηση ότι θέλετε ένα σνακ. Συχνά, πρέπει απλώς να πιείτε νερό, αφού ο οργανισμός μας τείνει να μπερδεύει τη δίψα με την πείνα. Ενώ η ενυδάτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να «καλύψει» την πείνα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είστε ενυδατωμένοι προτού αναζητήσετε ένα σνακ.

*Ξεφορτωθείτε τους «πειρασμούς»

Γιατί να κάνετε πιο δύσκολη την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος κρατώντας στην κουζίνα σας τροφές… πειρασμούς; Σταματήστε να αγοράζετε παχυντικά τρόφιμα, στα οποία γνωρίζετε καλά ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε και γεμίστε την κουζίνα σας με υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να τσιμπολογήσετε, θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε υγιεινές τροφές. Το σπιτικό ποπ κορν, η βρώμη, το γιαούρτι, το τυρί κότατζ και τα αμύγδαλα είναι ιδανικές επιλογές για σνακ.

*Κάντε τις υγιεινές τροφές πιο ενδιαφέρουσες

Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα φρούτα είναι το πιο υγιεινό σνακ για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για κάτι γλυκό, πολλές φορές όμως ίσως δεν σας φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά σαν επιλογή. Δοκιμάστε, λοιπόν, να πειραματιστείτε με αυτά. Ανακαλύψτε νέα φρούτα και νέους τρόπους να τα απολαύσετε. Φτιάξτε, για παράδειγμα, ένα δροσιστικό smoothie με μάνγκο ή πολύχρωμα σουβλάκια φρούτων.

*Φάτε περισσότερες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες

Αν νιώθετε διαρκώς ότι πεινάτε, πιθανότατα κάτι δεν πάει καλά με τη διατροφή σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Η πρωτεΐνη (εντοπίζεται στο κοτόπουλο, το αυγό, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τη βρώμη και το φαγόπυρο) περιορίζει την πείνα χάρη στην ιδιότητά της να απορροφάται σταδιακά από το στομάχι, αυξάνοντας έτσι το αίσθημα του κορεσμού. Οι φυτικές ίνες (εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τη βρώμη, τα τρόφιμα ολικής άλεσης) έχουν την ιδιότητα μόλις εντοπίσουν νερό στον οργανισμό να το απορροφούν και να φουσκώνουν, αυξάνοντας πολύ τον όγκο τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και να σας κρατούν πολλή ώρα χορτάτους, αφού μένουν για αρκετό χρόνο στο έντερό σας. Επίσης, ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να έχετε λιγότερες λιγούρες.