Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα. Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε αρχικά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα 23 Σεπτεμβρίου.

Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σταθεροποίηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 34 έτη.

Η ανησυχία για τη Β. Ελλάδα

Όπως είπε το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Βόρεια Ελλάδα, με διπλασιασμό κρουσμάτων στην Ξάνθη και μεγάλη αύξηση σε άλλους νομούς όπως η Δράμα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς θα προκαλέσει αύξηση νοσηρότητας.

Και η Θεσσαλονίκη εμφανίζει σταθερά υψηλό αριθμό κορυσμάτων γεγονός που οξύνει την ανησυχία.

Την ίδια στιγμή συνολικά παρατηρείται, με εξαίρεση την Βόρεια Ελλάδα, αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας.

Το 37% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι μεταξύ 45 και 65 ετών. Η πανδημία σήμερα είναι μια επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα κρούσματα στα παιδιά

Ο αριθμός των θετικών self test στα σχολεία την πρώτη εβδομάδα είναι σταθερός, ενώ δεν παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, ούτε στις νοσηλείες των ανηλίκων.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, το 24% των κρουσμάτων στην Ελλάδα αφορά παιδιά κάτω των 17 ετών και δεν ισχύει ότι ένα στα τρία παιδιά νοσούν.

Η κ. Παπαευαγγέλου επέμεινε στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων και στη χρήση μάσκας στο σχολείο. Το τέστινγκ και η τήρηση των μέτρων κερδίζει έδαφος απέναντι στην καραντίνα.

Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης που έκλεισαν τα πρώτα τμήματα είναι μια περιοχή που έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο.

Ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά. Περισσότεροι από 40.000 έφηβοι 12 έως 14 ετών έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου.