Η πιο συνηθισμένη ποικιλία αχλαδιών που συναντάμε στην Ελλάδα είναι τα κρυστάλλια, με κιτρινοπράσινο χρώμα και λευκή σάρκα, ενώ οι αρωματικές κοντούλες και τα μεγαλύτερα βουτυράτα είναι άλλες ποικιλίες που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο. Η γλυκιά, ζουμερή και μαλακή σάρκα τους καθιστά τα αχλάδια ιδιαίτερα αγαπητά, ωστόσο αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας, αφού τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας είναι πολλά. Ο Όμηρος ανέφερε τα αχλάδια ως «δώρο των θεών» και μαθαίνοντας τα οφέλη τους στην υγεία σας, θα συμφωνήσετε μαζί του.

 

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Οι φυτικές ίνες και το κάλιο που περιέχουν τα αχλάδια μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης αλλά και στην καλύτερη ρύθμισή της.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες των αχλαδιών είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα. Συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και κατ’ επέκταση για την αντιμετώπιση των ιώσεων και των λοιμώξεων.

Διευκολύνουν το αδυνάτισμα

Τα αχλάδια μπορούν να διευκολύνουν και την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιφέρουν ευκολότερα το αίσθημα κορεσμού. Παράλληλα, χάρη στη γλυκιά τους γεύση μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για γλυκό με ελάχιστες θερμίδες.

Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα

Τα αχλάδια είναι ένα από τα πιο πλούσια φρούτα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου και ανακουφίζοντάς σας από τη δυσκοιλιότητα. Για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος, φροντίστε να τρώτε ένα αχλάδι την ημέρα ή να πίνετε ένα ποτήρι από το χυμό του.

Αντιμετωπίζουν το hangover

Τρώγοντας ένα αχλάδι προτού βγείτε για ποτό μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα αλκοόλ που θα συγκεντρωθεί στο αίμα σας, σύμφωνα με έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από αυστραλιανό ερευνητικό ινστιτούτο. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει χάρη στα βασικά ένζυμα που περιέχουν τα αχλάδια, τα οποία έχουν την ιδιότητα να μεταβολίζουν την αλκοόλη.