Το δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα «χτίζεται» σταδιακά όσο μεγαλώνουμε, καθώς ο οργανισμός μας έρχεται σε επαφή με μικρόβια, ιούς και άλλους μικροοργανισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως, στη διάρκεια ενός έτους τα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν κατά μέσο όρο 6 έως 8 φορές, χωρίς αυτό να θεωρείται ανησυχητικό από τους παιδιάτρους. Κι ενώ τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των παιδιών, υπάρχουν έξυπνα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη συχνότητα των ασθενειών.

Ακολουθούν 7 υγιεινές συνήθειες για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να «χτίσουν» πιο γρήγορα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα:

  1. Σερβίρετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Καρότα, πράσινα φασόλια, πορτοκάλια, φράουλες. Όλα περιέχουν καροτενοειδή, τα οποία είναι φυτοθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανοσί. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τη μόλυνση και ιντερφερόνη, ένα αντίσωμα που καλύπτει τις κυτταρικές επιφάνειες, αποκλείοντας τους ιούς.

Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να τρώει 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

  1. Αυξήστε τον χρόνο ύπνου

Μελέτες ενηλίκων δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες μειώνοντας τα φυσικά κύτταρα δολοφόνους, όπλα ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται σε μικρόβια και καρκινικά κύτταρα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Τα παιδιά στον παιδικό σταθμό κινδυνεύουν ιδιαίτερα από στέρηση ύπνου επειδή όλη η δραστηριότητα μπορεί να τους δυσκολέψει να κοιμηθούν.

Πόσο ύπνο χρειάζονται λοιπόν τα παιδιά; Ένα βρέφος μπορεί να απαιτεί έως και 16 ώρες κούνιας κάθε μέρα, τα μικρά παιδιά πρέπει να έχουν 11 έως 14 ώρες και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται 10 έως 13 ώρες. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί ή δεν μπορεί να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να το βάλετε για ύπνο νωρίτερα.

  1. Θηλάστε το μωρό σας

Το μητρικό γάλα περιέχει υπερτροφοδοτούμενα αντισώματα που ενισχύουν την ανοσία και λευκά αιμοσφαίρια. Ο θηλασμός προστατεύει από λοιμώξεις του αυτιού, αλλεργίες, διάρροια, πνευμονία, μηνιγγίτιδα, ουρολοιμώξεις και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει την εγκεφαλική δύναμη του μωρού σας και να το προστατεύσει από τον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, τη νόσο του Crohn, την κολίτιδα και ορισμένες μορφές καρκίνου αργότερα στη ζωή του. Το πρωτόγαλα, το λεπτό κίτρινο «προ-γάλα» που ρέει από το στήθος τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντισώματα που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στις μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Εάν αυτή η δέσμευση δεν είναι ρεαλιστική, στοχεύστε να θηλάσετε τουλάχιστον τους πρώτους 2 έως 3 μήνες προκειμένου να συμπληρώσετε την ανοσία που έλαβε το μωρό σας ενδομήτρια.

  1. Ασκηθείτε ως οικογένεια

Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση αυξάνει τον αριθμό των φυσικών κυττάρων δολοφόνων σε ενήλικες και η τακτική δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο. Για να αποκτήσουν τα παιδιά σας μια δια βίου συνήθεια γυμναστικής, γίνετε ένα καλό πρότυπο. Ασκηθείτε μαζί τους αντί να τα παροτρύνετε απλώς να βγουν έξω και να παίξουν. Οι διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ποδηλασία, πεζοπορία, πατινάζ, μπάσκετ και τένις.

  1. Περιορίστε την εξάπλωση των μικροβίων

Η καταπολέμηση των μικροβίων δεν ενισχύει τεχνικά το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος του παιδιού σας. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας πλένουν συχνά τα χέρια τους – και με σαπούνι. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και μετά το παιχνίδι έξω, το χειρισμό κατοικίδιων ζώων, το φύσημα της μύτης τους, το μπάνιο και την επιστροφή στο σπίτι από τον παιδικό σταθμό. Όταν βρίσκεστε έξω, κρατάτε πάνω σας μαντηλάκια μίας χρήσης για γρήγορο καθαρισμό. Για να βοηθήσετε τα παιδιά να συνηθίσουν το πλύσιμο των χεριών στο σπίτι, αφήστε τα να διαλέξουν τις δικές τους πολύχρωμες πετσέτες χεριών και σαπούνι σε διασκεδαστικά σχήματα και αρώματα.

Μια άλλη βασική στρατηγική για την καταστροφή των μικροβίων: Εάν το παιδί σας αρρωστήσει, πετάξτε αμέσως την οδοντόβουρτσά του. Ένα παιδί δεν μπορεί να κολλήσει τον ίδιο ιό κρυολογήματος ή γρίπης δύο φορές, αλλά ο ιός μπορεί να πηδήξει από οδοντόβουρτσα σε οδοντόβουρτσα, μολύνοντας άλλα μέλη της οικογένειας. Εάν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, όπως ο στρεπτόκοκκος, το παιδί σας μπορεί να μολυνθεί εκ νέου με τα ίδια μικρόβια που το αρρώστησαν. Σε αυτή την περίπτωση, η απόρριψη της οδοντόβουρτσας προστατεύει τόσο το παιδί σας όσο και την υπόλοιπη οικογένειά σας.

  1. Βάλτε «φρένο» στο παθητικό κάπνισμα

Εάν εσείς ή ο σύζυγός σας καπνίζετε, τότε είναι καλύτερο να το κόψετε. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 7.000 επιβλαβείς χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες μπορούν να ερεθίσουν ή να σκοτώσουν τα κύτταρα του σώματος. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος επειδή αναπνέουν με ταχύτερο ρυθμό. Το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης ενός παιδιού είναι επίσης λιγότερο ανεπτυγμένο.

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο τα παιδιά σας να εκδηλώσουν βρογχίτιδα, λοιμώξεις του αυτιού και άσθμα, καθώς επίσης και του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη νοημοσύνη και τη νευρολογική ανάπτυξη. Εάν δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία του παιδιού σας καπνίζοντας μόνο έξω από το σπίτι.

  1. Μην πιέζετε τον παιδίατρό σας

Το να παροτρύνετε τον παιδίατρό σας να γράψει μια συνταγή για αντιβιοτικά κάθε φορά που το παιδί σας έχει κρυολόγημα, γρίπη ή πονόλαιμο είναι κακή ιδέα. Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, αλλά η πλειοψηφία των παιδικών ασθενειών προκαλούνται από ιούς.

Μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι πολλοί παιδίατροι συνταγογραφούν αντιβιοτικά κάπως απρόθυμα μετά από παρότρυνση γονέων που λανθασμένα πιστεύουν ότι δεν μπορεί να βλάψει τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα μπορεί. Τα στελέχη των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων έχουν αυξηθεί ανησυχητικά, με αποτέλεσμα και μια απλή λοίμωξη του αυτιού να είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί εάν προκαλείται από επίμονα βακτήρια που δεν ανταποκρίνονται στην τυπική θεραπεία. Κάθε φορά που ο παιδίατρος του παιδιού σας θέλει να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό, βεβαιωθείτε ότι δεν το συνταγογραφεί μόνο επειδή πιστεύει ότι το θέλετε. Ρωτήστε τον πριν πάρετε τη συνταγή: «Πιστεύετε ότι είναι πραγματικά απαραίτητο;».