Ορισμένες φορές ακόμα και αν έχετε γεμίσει την κουζίνα σας με υγιεινά σνακ ή έχετε προγραμματίσει προσεκτικά τα γεύματά σας είναι πιθανό να μην πετυχαίνετε τους στόχους που έχετε θέσει για την φυσική σας κατάσταση και απόδοση. Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των συμπεριφορών που «σαμποτάρουν» την προσπάθειά σας. Ορισμένες από τις συχνότερες και πιο κοινές συνήθειες, που μας απομακρύνουν από την ισορροπημένη διατροφή, δίχως να το συνειδητοποιούμε περιλαμβάνουν:

*Αποκαλείτε τις συνήθειές σας «κακές»

Η πρώτη συνήθεια που θα ήταν καλό να «κόψετε μαχαίρι» είναι να αποκαλείτε τις συνήθειές σας κακές ή καλές. Η απλή εξάλειψη του προσδιορισμού «κακό» μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Το αίσθημα της ντροπής δεν βοηθά αλλά δυσχεραίνει την διαδικασία, ειδικά αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Για αυτό είναι σημαντικό  να αντιμετωπίζετε τις διατροφικές σας συμπεριφορές δίχως να τις κρίνετε.

Καλύτερα: Δοκιμάστε να προσεγγίσετε τις νέες πιο ισορροπημένες διατροφικές σας συνήθειες αργά και ήπια για να μην πιέσετε τον εαυτό σας και να μην επιβάλλετε κάποια απαγόρευση ή περιορισμό. Επιλέξτε την συνήθεια που θέλετε να υιοθετήσετε και επικεντρωθείτε στην διατήρησή της και έτσι θα καταφέρετε να ενισχύσετε την την υγιεινή διατροφή αλλά και το αίσθημα της ευεξίας.

*Το περιβάλλον δεν υποστηρίζει την επιτυχία σας

Αφού αναιρέσετε την αυστηρή κριτική των διατροφικών σας επιλογών είναι σημαντικό να δημιουργήσετε το σωστό περιβάλλον. Παρατηρήστε την κουζίνα σας και δείτε αν αφήνετε θερμιδικούς πειρασμούς στα ράφια ή τον πάγκο, αν υπάρχουν αναψυκτικά γεμάτα ζάχαρη στο ψυγείο σας ή αν αποθηκεύετε σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και υψηλή σε θερμίδες και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αν ναι τότε μάλλον δεν έχετε διαμορφώσει κατάλληλα το περιβάλλον σας και πιθανότατα να δυσκολεύεστε περισσότερο για να διατηρήσετε τις υγιεινές σας επιλογές.

Καλύτερα: Δοκιμάστε να αφήσετε τα θερμιδικά σνακ σε ράφια ή χώρους που δεν βλέπετε τόσο συχνά, καθώς έτσι δεν θα νιώθετε περιορισμένες αλλά ούτε θα μπαίνετε συχνά.. στον πειρασμό. Καθαρίστε τους πάγκους της κουζίνας σας και αντικαταστήστε το βάζο μπισκότων με ένα μπολ με φρούτα. Οργανώστε εκ νέου το ψυγείο σας ώστε οι υγιεινές επιλογές σας να βρίσκονται πιο μπροστά.

*Κρύβετε.. φαγητό

Μία ιδιαίτερα ανθυγιεινή και συχνή συνήθεια είναι το κρύψιμο του φαγητού, όταν δηλαδή «κλέβετε» και τρώτε περισσότερο από αυτό που έχετε δεσμευτεί να κάνετε. Μπορεί επίσης μπροστά σε άλλους, όπως είναι τα αγαπημένα σας πρόσωπα να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές αλλά μπορείτε τελικά να ενδώσετε σε λιχουδιές όταν βρεθείτε μόνοι σας. Ίσως θα ήταν καλό να διερευνήσετε γιατί αισθάνεστε την ανάγκη να ξεφύγετε από τις υγιείς συνήθειες όταν βρίσκεστε μόνοι. Το φαινόμενο αυτό συχνά οφείλεται σε ιδιαίτερα περιοριστικές ή εξαντλητικές δίαιτες.

Καλύτερα: Δοκιμάστε να καταναλώσετε κάποιο φρούτο ή θρεπτικό σνακ αν νιώσετε ότι πράγματι πεινάτε. Για να καταφέρετε να ξεπεράσετε τους πειρασμούς προγραμματίστε από πριν τα γεύματά σας και προετοιμάστε τα σνακ σας ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να τα επιλέξετε και να τα απολαύσετε.