Το να αφήσετε το παιδί στο παιδικό σταθμό ή το σχολείο μπορεί να είναι δύσκολο τόσο για το παιδί όσο και για εσάς. Κι ενώ μπορείτε να αισθάνεστε συγκίνηση, καθώς το αφήνετε, ειδικά τις πρώτες φορές, είναι σημαντικό να μην δακρύσετε μπροστά στο παιδί.

«Μαμά, σε παρακαλώ, μην με αφήσεις!»

Μπορεί όλα να πάνε καλά καθώς μεταβαίνετε στο σχολείο, όμως μόλις προσπαθείτε να το χαιρετίσετε και να το αφήσετε εκεί, εκείνο μπορεί να αντιδρά έντονα, φωνάζοντας ή και κλαίγοντας, λέγοντας: «Μαμά, σε παρακαλώ, μην με αφήσεις!».

Είναι σύνηθες φαινόμενο για τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να κλαίνε κατά την αποβίβαση τις πρώτες δύο εβδομάδες προτού το συνηθίσουν. Ωστόσο, επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό, μπορεί να συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες.

Και παρόλο που τελικά θα ηρεμήσουν και θα διασκεδάσουν μόλις φύγετε και εκείνα ηρεμήσουν, αυτό ειδικά το ξεκίνημα της ημέρας μπορεί να σας ραγίσει την καρδιά.

Γιατί αντιδρά έτσι το παιδί;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα παιδιά κλαίνε είναι ότι αυτή είναι μια αλλαγή στη συνηθισμένη τους ρουτίνα και τα εισάγετε σε ένα νέο περιβάλλον με νέους ανθρώπους. Τα περισσότερα παιδιά κλαίνε για μέρες, εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με την προσωπικότητά τους.

Εάν αυτό συμβαίνει περιστασιακά, μια φορά στο τόσο, μπορεί να σημαίνει ότι τρέχει κάτι άλλο ή ότι απλώς δεν κοιμήθηκε καλά κι επομένως δεν ξεκουράστηκε.

Ωστόσο, αν γίνει καθημερινότητα για εσάς και το παιδί, τότε θα μπορούσε να είναι σημάδι κάποιου άγχους αποχωρισμού κατά την προσχολική ηλικία. Άλλοι λόγοι μπορεί να είναι ότι το παιδί χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί ή ότι οι μεταβάσεις δεν είναι το καλύτερο σημείο του.

Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε

Μιλήστε με τον δάσκαλο – Ρωτήστε τον δάσκαλό τους πόσος χρόνος χρειάζεται για να ηρεμήσουν μόλις φύγετε. Εάν σταματήσει να κλαίει μόλις φύγετε από την εγκατάσταση, τότε χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να το συνηθίσει.

Πάρτε μαζί ένα «φίλο» του – Μπορεί να είναι ένα παιχνίδι ή το αγαπημένο του αρκουδάκι, οτιδήποτε αγαπά και το κάνει να αισθάνεται άνετα και με ασφάλεια. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κλάματος επειδή χρησιμεύει ως άνεση ή απόσπαση της προσοχής.

Διατηρήστε ένα πρόγραμμα – Διατηρήστε σταθερούς τους χρόνους παραλαβής και αποβίβασης.