Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης, της φαντασίας και της πράξης. Τα παιχνίδια ρόλων προσφέρουν όλες αυτές τις ευκαιρίες μάθησης ταυτόχρονα.

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε προσποιητά ή ευφάνταστα παιχνίδια, ουσιαστικά πειραματίζονται με τους κοινωνικούς και συναισθηματικούς ρόλους της ζωής. Εξασκούνται παράλληλα σε πολλές διαφορετικές δεξιότητες, όπως καταμέτρηση, ορθογραφία, χορό, κ.λπ.

Τα παιχνίδια ρόλων είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών σας, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Δείτε 5 βασικούς λόγους που τα παιχνίδια ρόλων είναι σημαντικά για τα παιδιά:

#1 Ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία

Τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν φυσικά και να χρησιμοποιήσουν τις γνωστικές τους ικανότητες και δεξιότητες. Χρησιμοποιώντας τακτικά τη φαντασία τους, αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και μαθαίνουν να σκέφτονται από μόνα τους. Σε μια κοινωνία όπου μας ενδιαφέρουν τα σχολικά αποτελέσματα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου τα παιδιά θα είναι ελεύθερα να εκφράζονται και να ζουν σε μια μαγική «σφαίρα» δυνατοτήτων.

#2 Ενισχύουν την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη

Τα παιχνίδια ρόλων αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση. Τα παιδιά μαθαίνουν να συμπονούν και να κατανοούν ορισμένες συναισθηματικές καταστάσεις. Όταν τα παιδιά προσποιούνται ότι είναι κάποιος άλλος ή χρησιμοποιούν αντικείμενα ως κάτι άλλο, πειραματίζονται με διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις καθώς και διαφορετικά συναισθήματα. Μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν, να συνεργάζονται και να συνεργάζονται μεταξύ τους για να παίξουν. Αυτό είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για να εκφραστούν και να ξεπεράσουν τις αγωνίες ή τους φόβους τους.

#3 Βελτιώνουν την επικοινωνία και τη γλώσσα

Είναι εκπληκτικό όταν ένα παιδί εντάσσει στο λόγο του για πρώτη φορά λέξεις που χρησιμοποιούμε οι γονείς ή που έχουν ακούσει μέσω δασκάλων, φίλων και άλλων ενηλίκων. Μπορεί να μην ξέρουν τι ακριβώς σημαίνουν αλλά καταλαβαίνουν το συναίσθημα. Τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν στην κατανόηση της δύναμης της γλώσσας και του τρόπου χρήσης αυτών των λέξεων σε διάφορα σενάρια. Επίσης ενθαρρύνει τα παιδιά να ακούσουν αυτά που λέγονται. Μπορείτε να δημιουργήσετε κάθε είδους διασκεδαστικά σενάρια παιχνιδιού και να ενθαρρύνετε τα μικρά σας να χρησιμοποιούν νέες λέξεις που σχετίζονται με την εργασία, όπως όταν βρίσκεστε στο σιδηροδρομικό σταθμό, ταξιδεύετε ή ψωνίζετε.

#4 Αναπτύσσουν δεξιότητες σκέψης, μάθησης και επίλυσης προβλημάτων

Σε ένα παιχνίδι ρόλων τα παιδιά καλούνται να αποφασίσουν τι πρόκειται να παίξουν, με ποιον, ποιοι είναι οι κανόνες, τι χρειάζονται για να παίξουν ή τι να κάνουν όταν κάτι πάει στραβά – όλα αυτά απαιτούν γνωστική σκέψη. Μια δεξιότητα που θα χρησιμοποιήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Χρησιμοποιήστε φανταστικά τρόφιμα, βιβλία και νομίσματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει για την υγιεινή διατροφή, την αριθμητική και τη γραμματική.

#5 Υποστηρίζουν τη σωματική ανάπτυξη

Το τρέξιμο, το άλμα, η αναρρίχηση ή η προσποίηση ενός Βίκινγκ που είναι σε αναζήτηση για νέων εδαφών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων. Ακόμα όμως και πιο απλές δραστηριότητες όπως το να αλλάξει το παιδί φόρεμα σε μια κούκλα, να μας πλέξει τα μαλλιά, να πληρώσει με υποτιθέμενα νομίσματα ή να παρασκευάσει ένα υποτιθέμενο φαγητό, βοηθούν στην ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων.

 

Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Γιατί η γνώση περιορίζεται σε όλα όσα γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε τώρα, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόσμο και όλα όσα θα υπάρξουν για να γνωρίζουμε και να κατανοήσουμε.

Albert Einstein