Αυτός είναι ένας βασικός οδηγός για τα μέτρα που πρέπει να λάβετε, προκειμένου το σπίτι σας να είναι ασφαλές για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Τα ατυχήματα μέσα στο σπίτι αποτελούν μία από τις βασικότερες αιτίες τραυματισμών των παιδιών. Κι ενώ πολλοί γονείς νομίζουν ότι με το να λένε διαρκώς όχι ή με το να κυνηγούν τα παιδιά τους από πίσω, θα τα κρατήσουν ασφαλή, αυτό που έχει αποδειχτεί ότι κάνει πραγματικά τη διαφορά είναι το να διαμορφώσουν με ασφάλεια το χώρο που κινούνται τα μικρά καθημερινά.

Είτε, λοιπόν, σχεδιάζετε να καλωσορίσετε ένα νέο μωρό στο σπίτι σας είτε έχετε ήδη ένα που σέρνεται γύρω γύρω και μπαίνει σε μπελάδες (κάνοντας την καρδιά σας να φτερουγίζει κάθε τρεις και λίγο), υπάρχουν τρόποι να κάνετε τόσο το βρεφικό δωμάτιο όσο και το υπόλοιπο σπίτι «ασφαλές για τα παιδιά».

Για να σας βοηθήσουμε να ετοιμάσετε το σπίτι σας, αναλύουμε πού πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και πότε αυτά τα βήματα εφαρμόζονται καλύτερα.

Ξεκινώντας από τα βασικά

Τώρα ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε αυτό το σπασμένο παράθυρο, να διορθώσετε τον θερμαντήρα ζεστού νερού (πρέπει να ρυθμιστεί κάτω από τους 50 βαθμούς Κελσίου για να αποφύγετε ένα καυτό λουτρό για το μωρό) και να ελέγξετε τους ανιχνευτές καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα.

Εάν το σπίτι σας χτίστηκε πριν από το 1978, είναι σημαντικό να ελέγξετε αν έχετε βαφή μολύβδου στα εσωτερικά περβάζια των παραθύρων, στα πλαίσια των θυρών και σε άλλους χώρους. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε ποια έπιπλα πρέπει να καρφωθούν στον τοίχο για να αποφύγετε τις πτώσεις.

Η κουζίνα

Οι περισσότεροι νέοι γονείς επιλέγουν μια ανοιχτή κουζίνα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν βρίσκεστε στο σαλόνι, το μωρό σας μπορεί εύκολα να βρει το δρόμο για τα ντουλάπια ή την αποθήκη τροφίμων. Μια καλή ιδέα θα ήταν να επενδύσετε σε μοντέρνες κλειδαριές ντουλαπιών που προστατεύουν τα παιδιά. Αποφύγετε αυτό το χάος αναζητώντας μαγνητικές κλειδαριές που μπορούν να τοποθετηθούν στο εσωτερικό των ντουλαπιών, ενώ προσφέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά ασφαλείας και εύκολη πρόσβαση στους ενήλικες.

Συχνά τα αρώματα φρούτων που έχουν τα είδη καθαρισμού και οι πολύχρωμες ετικέτες προσελκύουν τα παιδιά. Για να αποφύγετε τις δηλητηριάσεις και τα δερματικά εγκαύματα, φροντίστε να τοποθετήσετε τα είδη καθαρισμού σε ένα ντουλάπι που το παιδί δεν μπορεί να φτάσει μπουσουλώντας ή σκαρφαλώνοντας. ΠΟΤΕ μην μεταφέρεται τα προϊόντα καθαρισμού σε άλλα δοχεία, καθώς τα παιδιά μπορεί να μην συνειδητοποιούν τι περιέχουν.

Αποφύγετε το γυάλινο τραπέζι στην κουζίνα – καθώς μπορεί να είναι λιγότερο σταθερό από το ξύλινο ή το μεταλλικό – και το χαλάκι μπροστά από το νεροχύτη, καθώς το παιδί μπορεί εύκολα να γλιστρήσει.

Σαλόνι

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτό το δωμάτιο είναι οι πτώσεις και οι συγκρούσεις με έπιπλα που έχουν αιχμηρά άκρα. Μερικά προστατευτικά γωνιών θα λύσουν το πρόβλημα στο πι και φι. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το κλασικό coffee table με ένα μοντέρνο στρογγυλό τραπεζάκι. Bonus tip: Ο αποθηκευτικός χώρος που συνήθως έχουν τα στρογγυλά τραπεζάκια για το σαλόνι.

Το βρεφικό δωμάτιο

Όταν πρόκειται για τη διακόσμηση του χώρου, αποφύγετε να κρεμάσετε οτιδήποτε απευθείας πάνω από το κρεβατάκι και την αλλαξιέρα, που το μωρό μπορεί να πιάσει και να τραβήξει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διακοσμήσετε το δωμάτιο. Εξετάστε να βάψετε έναν τοίχο με ένα έντονο χρώμα, να χρησιμοποιήσετε μια πολύχρωμη ταπετσαρία ή ακόμα κι ένα ευφάνταστο αυτοκόλλητο τοίχου. Και τα τρία είναι εξαιρετικές επιλογές, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν και εξακολουθούν να παρέχουν ένα αισθητικό στοιχείο.

Θα θέλετε, επίσης, να αποφύγετε τα κουτιά αποθήκευσης παιχνιδιών με τα βαριά καπάκια και τα λεπτά χαλιά που φεύγουν εύκολα από τη θέση τους, ενώ θα πρέπει να αναζητήσετε προστατευτικά δακτύλων για τους μεντεσέδες στις πόρτες και να αντικαταστήσετε τις νυχτερινές λυχνίες και λαμπτήρες με εκείνες που έχουν ένδειξη UL.

Μπάνιο και δωμάτιο πλυντηρίου

Δεδομένου ότι αυτό είναι το δωμάτιο όπου φυλάσσετε τα φάρμακά σας και τα είδη καθαρισμού, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των μωρών! Τα απορρυπαντικά pots, το απολυμαντικό χεριών, τα αντισηπτικά μαντηλάκια και τα πολύχρωμα σαπούνια μπορεί να είναι ελκυστικά για τα μικρά παιδιά, αλλά επικίνδυνα σε περίπτωση κατάποσης. Η τοποθέτηση κλειδαριάς στην τουαλέτα είναι το πρώτο βήμα. Κρατήστε όλα τα φάρμακα σε κουτί που κλειδώνει και τοποθετήστε το σε σημείο που δεν μπορεί να φτάσει σκαρφαλώνοντας. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας του νερού, πριν κάνετε το μικρό σας μπάνιο.

Ακολουθούν μερικές τελευταίες συμβουλές:

  • Τοποθετήστε πόρτες ασφαλείας στην είσοδο του σπιτιού ή τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα, σε οποιοδήποτε δωμάτιο είναι εκτός ορίων για το μωρό.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλα τα φυτά του σπιτιού σας είναι από μη τοξικές ποικιλίες – ορισμένα μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία ή και δηλητηρίαση.
  • Σκουπίστε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα για να απορροφήσετε συνδετήρες χαρτιού ή οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.
  • Τοποθετήστε κλειδαριές στο έπιπλο που φυλάσσετε τα αλκοολούχα ποτά – το αλκοόλ είναι δηλητηριώδες για τα παιδιά.
  • Καλύψτε τα καλοριφέρ και τους αεραγωγούς θέρμανσης για να αποφύγετε τα εγκαύματα.
  • Ελέγξτε τα stop στις πόρτες σας – πολλά έχουν αφαιρούμενα καπάκια που ενέχουν κίνδυνο πνιγμού.
  • Αποθηκεύστε τις μπαταρίες σε ασφαλές σημείο, καθώς μπορεί να διαρρεύσουν οξύ, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα.
  • Καθαρίστε τα υπολείμματα των καλλυντικών και των ειδών προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν) από τις προεξοχές του νεροχύτη και της μπανιέρας, καθώς ενέχουν κίνδυνο δηλητηριάσεων.
  • Αν έχετε τζάκι ή σόμπα στο σπίτι σας, είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε ειδικά προστατευτικά καλύμματα για να εμποδίσετε το μωρό σας να τραυματιστεί ή να βάλει φωτιά.