Όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας, είτε είναι εμβολιασμένα είτε όχι, υποχρεούνται να φορούν μάσκα μέσα στην τάξη. 

Καθώς η πανδημία της COVID-19 συνεχίζεται, μπορεί να δυσκολεύεστε να διατηρήσετε πρακτικές μάσκας κι άλλες προφυλάξεις που σχετίζονται με την πανδημία – ειδικά εάν τα παιδιά σας έχουν επιστρέψει στη σχολική ρουτίνα.

Αλλά με τις παραλλάξεις του ιού να αυξάνονται, οι μάσκες για την επιστροφή των μαθητών στην τάξη θεωρήθηκε μονόδρομος από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τον περιορισμό διασποράς της νόσου, αφού μάλιστα τα περισσότερα παιδιά παραμένουν ανεμβολίαστα.

Όμως, πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, για τόσο πολύ καιρό;

Εξηγήστε γιατί η μάσκα έχει σημασία

Η διαρκής αλλαγή συμπεριφοράς είναι πρόκληση για οποιονδήποτε και μετά από τρεις χειμώνες πανδημίας, όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες μπορεί να έχουν κουραστεί πλέον με τα μέτρα προφύλαξης.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τη σημασία της μάσκας, συνδέστε την πρακτική αυτή με άλλες καθημερινές συμπεριφορές αυτοπροστασίας – όπως ζώνη ασφαλείας ή κράνος, να κοιτάμε κι από τις δύο πλευρές πριν διασχίσουμε έναν δρόμο κ.ο.κ. Αν κι αυτές οι συμπεριφορές χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο, αξίζουν τον κόπο καθώς σώζουν ζωές.

Κάντε τη μάσκα πιο διασκεδαστική

Για να βελτιώσετε τις πιθανότητες το παιδί σας να φοράει τη μάσκα του, κάντε τη διαδικασία διασκεδαστική.

Δείτε 5 συμβουλές για να το πετύχετε:

#1 Εξατομικεύστε τις μάσκες

Δώστε στα παιδιά μια μάσκα που μπορούν να διακοσμήσουν. Εξατομικεύοντας τη μάσκα, οι πιθανότητες να την φορέσουν αυξάνονται. Αγοράστε μια μάσκα ουδέτερου χρώματος και αφήστε το παιδί σας να την διακοσμήσει όπως θέλει – με σχέδια, γκλίτερ, αυτοκόλλητα ή οτιδήποτε τους αρέσει.

Δημιουργήστε τουλάχιστον δύο έως τρεις διαφορετικές μάσκες, ώστε το παιδί σας να επιλέξει ποια θα ήθελε να φορέσει ανάλογα με τη διάθεσή του. Αυτό παρέχει μια επιλογή για τα παιδιά σας, σε μια κατάσταση όπου μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν ελάχιστο έλεγχο.

#2 Κάντε τις μάσκες μέρος του παιχνιδιού

Βάλτε επιπλέον μάσκες στο χώρο παιχνιδιού του παιδιού σας, ώστε να συνηθίσει να τις έχει κοντά. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε το παιδί σας να βάλει μάσκες στις κούκλες του ή στους αγαπημένους του ήρωες δράσης. Πείτε του ότι τώρα είναι κι αυτό ένας υπερήρωας που θα βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση των μικροβίων.

#3 Παίξτε το γιατρό

Ζητήστε από το παιδί σας να παίξει το γιατρό κι αφήστε το να σας βάλει τη μάσκα. Κάντε το διασκεδαστικό, εντάσσοντας τις μάσκες όσο το δυνατόν πιο συχνά στο καθημερινό παιχνίδι του παιδιού σας.

#4 Γίνετε καλό πρότυπο

Τα παιδιά κοιτούν τους ενήλικες για να διαμορφώσουν την κατάλληλη συμπεριφορά. Αν φοράτε τη μάσκα σας, το παιδί σας θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

#5 Κάντε τη μάσκα κομμάτι της ρουτίνας τους

Τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά στη δομή και την προβλεψιμότητα.  Οπότε κάντε τη χρήση μάσκας μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.Όπως το παιδί σας έχει συνηθίσει να ντύνεται και να βουρτσίζει τα δόντια του πριν φύγει από το σπίτι, έτσι και η μάσκα μπορεί να γίνει μέρος των καθημερινών διαδικασιών του. Όχι μια πρόσθετη ή επαχθής εργασία αλλά απλά ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνει πριν φύγει από το σπίτι.

 

Η λήψη τέτοιων μέτρων μπορεί να βοηθήσει την οικογένειά σας να αποφύγει την κούραση της μάσκας και να συνεχίσει να παραμένει ασφαλής καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.