Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα παιδιά και τα ζώα έχουν μια τρομερή σύνδεση και παρά το γεγονός ότι μιλούν διαφορετικές γλώσσες φαίνεται να επικοινωνούν άψογα. Σίγουρα θυμάστε τι ενθουσιασμό νιώθατε για τα ζώα όταν ήσασταν μικροί και –αν είστε από τους τυχερούς που μεγάλωσαν με κατοικίδιο – πόσο ομόρφυναν τα παιδικά σας χρόνια.

Πολλοί γονείς από την άλλη δεν είχαν σκεφτεί ποτέ την απόκτηση ενός κατοικίδιου μέχρι που απέκτησαν παιδιά που με μάτια γεμάτα λαχτάρα χαζεύουν κάθε περαστικό που περπατάει μαζί με έναν τετράποδο φίλο.

Η αλήθεια είναι πως όπως και αν νιώθετε για τα κατοικίδια, είναι δύσκολο να διαχειριστείτε το πεισματάρικο προσωπάκι του παιδιού σας όταν σας παρακαλάει για ένα σκυλάκι, γατάκι ή οποιοδήποτε ζωάκι έχει κλέψει την καρδιά του.

Μπορεί να εκλαμβάνετε αυτή τη συμπεριφορά ως «καπρίτσιο» ή μια επιθυμία που σύντομα θα ξεθυμάνει, όμως στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελεί μία βαθύτερη και ουσιαστική ανάγκη του παιδιού σας.

Ας δούμε, λοιπόν, τα θετικά και τα αρνητικά που προκύπτουν αν πείτε το πολυπόθητο «ναι» στο αίτημα του μικρού σας.

Τα θετικά

Συντροφικότητα

Η συντροφικότητα που αναπτύσσεται με ένα κατοικίδιο είναι ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα ζωάκι. Ειδικά αν το παιδί σας είναι μοναχοπαίδι ή/ και εσείς δουλεύετε πολλές ώρες και λείπετε από το σπίτι, το κατοικίδιο θα γίνει ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας και θα το κάνει να νιώθει λιγότερη μοναξιά, ενώ παράλληλα, στην περίπτωση του σκύλου, θα το προστατεύει με το γάβγισμά του.

Υπευθυνότητα

Με την απόκτηση ενός κατοικιδίου προκύπτουν και κάποιες ευθύνες, τις οποίες θα πρέπει να μοιραστείτε με το παιδί σας, ανάλογα πάντα με την ηλικία του. Ετσι, το παιδί θα είναι σε θέση να κατανοήσει ότι πρέπει να τηρεί κάποιους κανόνες που έχετε θέσει και να βοηθάει στις ανάγκες του σπιτιού.

Ανακούφιση του άγχους

Τα ζωάκια, εκτός από το ότι μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση και μόνο με τη χαριτωμένη τους εμφάνιση, έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του άγχους στα παιδιά. Η αλληλεπίδραση με ένα φιλικό ζωάκι μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, πιθανότατα μέσω της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης, η οποία με τη σειρά της μειώνει τις φυσιολογικές αποκρίσεις στο άγχος.

Καλύτερη υγεία

Τα κατοικίδια επηρεάζουν θετικά και τη φυσική κατάσταση του παιδιού, καθώς αυξάνουν τη σωματική του δραστηριότητα. Στην περίπτωση που αποκτήσετε σκύλο, για παράδειγμα, η καθημερινή του βόλτα θα αποτελέσει μία καλή μορφή άσκησης και θα συμβάλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση των παιδιών σε κατοικίδια ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Τα αρνητικά

Αλλεργίες

Τα ούρα, τα σάλια ή και τα κόπρανα ενός ζώου μπορεί να λειτουργήσουν ως αλλεργιογόνα και να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους. Μπορεί να νομίζατε ότι το τρίχωμά τους είναι εκείνο που θα μπορούσε να προκαλέσει την αλλεργία, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Για να αποφύγετε την εκδήλωση κάποιας αλλεργίας είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί να πλένει τα χέρια του αφού έρθει σε επαφή με το κατοικίδιο. Στην περίπτωση που το παιδί εκδηλώσει αλλεργία, απευθυνθείτε στον γιατρό.

Εντάσεις

Αν ένας από τους δύο γονείς είναι αγχωτικός με την καθαριότητα, είναι αρκετά πιθανό να προκύψουν εντάσεις. Σκεφτείτε ότι αν κάθε φορά που το νεαρό σκυλί έχει ένα… ατύχημα ο ένας γονιός νευριάζει, θα δημιουργείται αρνητικό κλίμα στο σπίτι. Βέβαια, αυτό μπορείτε να το αποφύγετε διαλέγοντας ένα κατοικίδιο, όπως το χρυσόψαρο.

Αν πάλι το παιδί σας επιμένει για σκύλο, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά ότι τέτοια «ατυχήματα» θα αποτελούν σταθερό κομμάτι της ζωής σας πλέον και θα πρέπει να τα διαχειριστείτε με ψυχραιμία. Διαφορετικά, καλύτερα να το αποφύγετε…

Ευθύνες

Προτού αποφασίσετε να πάρετε ένα κατοικίδιο, σιγουρευτείτε ότι είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε σε αυτό. Ενα ζωάκι έχει πολλές ευθύνες και καλό θα είναι να συζητήσετε σχετικά με το μοίρασμα των ευθυνών όλοι μαζί, ως οικογένεια, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε.

Εξοδα

Το ετήσιο κόστος της ιδιοκτησίας ενός σκύλου ή μιας γάτας μπορεί να είναι μεγάλο. Υπολογίστε όλα τα έξοδα που θα έχετε εάν επιλέξετε να πάρετε ένα συγκεκριμένο κατοικίδιο ζώο. Θα πρέπει να τους παρέχετε το κατάλληλο φαγητό, ιατρική περίθαλψη και διάφορα άλλα που τους είναι απαραίτητα.

Ποιο κατοικίδιο να επιλέξετε

 

 

Σίγουρα το παιδί σας έχει ήδη στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο είδος ζώου που θέλει να αποκτήσει, πιθανότατα έναν σκύλο ή μια γάτα. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί ένα χρυσόψαρο να σας φαντάζει ιδανική επιλογή, αφού δεν έχει πολλές φασαρίες, ανάγκες και… τρίχες, αλλά το παιδί δεν πρόκειται να δεθεί στενά μαζί του. Αλλωστε αποκλείεται και η δυνατότητα της σωματικής επαφής που είναι τόσο σημαντική για ένα παιδί.

Επομένως, αν αποφασίσετε να κάνετε το χατίρι του παιδιού και να βάλατε ένα ζωάκι στο σπίτι σας και στην οικογένειά σας, καλό θα είναι να επιλέξετε το είδος του κατοικίδιου ζώου που λαχταράει το παιδί σας.

Οσον αφορά τη ράτσα, αν πρόκειται για σκύλο, δεν είναι ανάγκη να είναι μιας συγκεκριμένης ράτσας για να το αγαπήσετε. Μάλιστα, η απόκτηση ενός ζώου είναι η καλύτερη ευκαιρία να εμφυσήσετε στο παιδί σας την αξία της φιλοζωίας, υιοθετώντας ένα αξιαγάπητο αδέσποτο σκυλάκι. Ετσι, θα δώσετε χαρά στο μικρό σας και θα σώσετε ένα σκυλάκι!

Ακούστε τον γιατρό

Η επικοινωνία με τον κτηνίατρο είναι απαραίτητη ακόμη και πριν από την υιοθέτηση ενός κατοικιδίου, προκειμένου να σας κατατοπίσει ως προς το είδος του ζώου που ταιριάζει στην καθημερινότητα και τον χώρο του σπιτιού σας. Μετά την υιοθέτηση του κατοικιδίου, ο κτηνίατρος θα προχωρήσει στους απαραίτητους εμβολιασμούς και αποπαρασιτισμούς και θα σας ενημερώσει για το πότε θα μπορεί να βγει εκτός σπιτιού. Επίσης, θα σας καθοδηγήσει για να διαμορφώσετε κατάλληλα τον χώρο σας ώστε, για παράδειγμα, να μην έχει πρόσβαση σε καλώδια ή να κινδυνεύει να πέσει από τη βεράντα.