Η επιλόχειος κατάθλιψη αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα υγείας στο οποίο δεν αναφερόμαστε συχνά. Αυτό αντανακλά και νέα μελέτη με δεδομένα 29.685 γυναικών, στην οποία διαπιστώθηκε ότι το 13% των συμμετεχόντων κινδυνεύει. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο, ωφελώντας ταυτόχρονα και το νεογέννητο.

Οι ερευνητές από το Κολέγιο Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Florida Atlantic και οι συνεργάτες τους ήταν οι πρώτοι που εξέτασαν την τρέχουσα κατάσταση του θηλασμού σε σχέση με τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο εθνικό σύνολο δεδομένων 29.685 γυναικών που ζούσαν σε 26 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Σώζει» ο θηλασμός

Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Public Health Nursing, δείχνουν ότι η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα σημαντικό ζήτημα υγείας μεταξύ των γυναικών, με εκείνες που θήλαζαν κατά την συλλογή των δεδομένων να έχουν στατιστικά σημαντικό χαμηλότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης από τις γυναίκες που δεν θηλάζουν.

Επιπλέον, υπάρχει στατιστικά σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της διάρκειας του θηλασμού και του κινδύνου επιλόχειας κατάθλιψης. Καθώς ο αριθμός των εβδομάδων που θηλάζανε οι γυναίκες αυξανόταν, μειώθηκε ο κίνδυνος της επιλόχειου κατάθλιψης.

Ένα απροσδόκητο εύρημα ήταν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον κίνδυνο κατάθλιψης μετά τον τοκετό μεταξύ γυναικών με διαφορετικές προθέσεις θηλασμού, αν δηλαδή ήταν εξαρχής θετικές, αρνητικές ή αβέβαιες στην ιδέα.

Η επιλόχειος κατάθλιψη στο μικροσκόπιο

«Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν επιλόχειο κατάθλιψη , η οποία εμφανίζεται μέσα σε τέσσερις εβδομάδες και έως και 12 μήνες μετά τον τοκετό, υπομένουν συναισθήματα θλίψης, άγχους και υπερβολικής κόπωσης που καθιστούν την καθημερινότητά τους δύσκολη» εξηγεί η δρ. Christine Toledo, ανώτερη συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια στο κολλέγιο νοσηλευτικής Christine E. Lynn.

«Οι γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές επιδράσεις στην σχέση τους με το νεογέννητο, όπως δυσκολία στο να συνδεθούν και να φροντίσουν τα παιδιά τους, σκέψεις να βλάψουν τον εαυτό τους ή το βρέφος τους και επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών».

Οι γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει κατάθλιψη μετά τον τοκετό έχουν 50 % αυξημένο κίνδυνο να υποστούν περαιτέρω επεισόδια επιλόχειας κατάθλιψης σε μεταγενέστερους τοκετούς. Επιπλέον, έχουν 25 % αυξημένο κίνδυνο να υποστούν περαιτέρω καταθλιπτικές διαταραχές που δεν σχετίζονται με τον τοκετό έως και 11 χρόνια αργότερα.

Η επιλόχειος κατάθλιψη αυξάνει τη νοσηρότητα της μητέρας και σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.