Η ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων και της αυτορρύθμισης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά. Παρόμοια με το πώς ένα παιδί μαθαίνει να δένει το παπούτσι του μόλις εξοικειωθεί με τις κινητικές του δεξιότητες, όταν ο παιδικός εγκέφαλος είναι αναπτυξιακά έτοιμος να αυτορυθμιστεί, μπορεί να μάθει διαφορετικές στρατηγικές και τρόπους που του ταιριάζουν. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους είναι μέσα από την γωνία ηρεμίας.

Πώς βοηθά η γωνία ηρεμίας

Μια γωνιά ηρεμίας είναι ένας καθορισμένος χώρος στο σπίτι με μοναδική λειτουργία να είναι ένας ασφαλής χώρος, όπου το παιδί μπορεί να πάει όταν αισθάνεται ότι τα συναισθήματά του είναι πολύ υψηλά και πρέπει να ανακτήσει τον συναισθηματικό και σωματικό του έλεγχο.

Αυτοί οι χώροι είναι εξοπλισμένοι με παρηγορητικά αντικείμενα και καταπραϋντικά υλικά που μπορούν να προωθήσουν την προσοχή, την αναπνοή και την περισυλλογή.

Πώς θα την δημιουργήσει στο σχολείο

  • Παροτρύνετε το παιδί να βρει μια γωνία στην αίθουσα που κάνει μάθημα ή και στο προαύλιο χώρο, όπου μπορεί να λειτουργεί ως η νέα του γωνία για γαλήνη και ηρεμία.
  • Παροτρύνετε το παιδί να ορίσει τον χώρο αυτό ως ένα μέρος που μπορεί να περνά μερικά λεπτά μόνο του, όταν τα συναισθήματά του το υπερβαίνουν.