Όταν σκέφτεστε τα οφέλη που προσφέρει το πορτοκάλι, το πρώτο πράγμα που θα σας έρθει στο μυαλό είναι πιθανώς η βιταμίνη C. Τα εσπεριδοειδή αποτελούν μια «πλούσια» πηγή, αλλά τα πορτοκάλια περιλαμβάνουν επίσης πολλά προστατευτικά θρεπτικά συστατικά.

Πορτοκάλια πλούσια σε νερό

Ένα μεσαίο πορτοκάλι ισοδυναμεί περίπου με μισό φλυτζάνι νερό. Περίπου το 60-70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και απαιτείται για κάθε σωματική διαδικασία. Τα τρόφιμα μπορούν να καλύψουν το 20% των ημερήσιων αναγκών σε υγρά και τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως τα πορτοκάλια, μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά αυτές τις ανάγκες.

Το νερό συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχικής διάθεσης και της ενέργειας, στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των οργάνων αλλά και στην μεγιστοποίηση της λειτουργίας του μεταβολισμού.

Ενισχύουν την λειτουργία του πεπτικού

Ένα μεσαίο πορτοκάλι προσφέρει περίπου τρία γραμμάρια ινών, το 12% του ημερήσιου στόχου. Η ίνα στα πορτοκάλια υποστηρίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης, ενισχύει τα συναισθήματα της πληρότητας και μπορεί ακόμη και να συμβάλει στον υγιή ύπνο.

Σχεδόν δύο από τα τρία γραμμάρια ινών στο πορτοκάλι αποτελούν διαλυτές ίνες. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και αποτρέπει το εσωτερικό λίπος της κοιλιάς που ονομάζεται σπλαχνικό λίπος.

Πηγή θρεπτικών συστατικών

Το κάλιο και το φυλλικό οξύ είναι δύο επιπλέον ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα πορτοκάλια. Το κάλιο υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς και τις συσπάσεις των μυών και βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Το φυλλικό οξύ υποστηρίζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και επαρκείς ποσότητες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από την κατάθλιψη αλλά και από προβλήματα μνήμης. Τα πορτοκάλια παρέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες βιταμινών ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης Α και Β.