Η πρωινή ναυτία είναι ένα από τα πιο κοινά και ενοχλητικά συμπτώματα εγκυμοσύνης κατά το πρώτο τρίμηνο, επηρεάζοντας περίπου 3 στις 4 γυναίκες. Έτσι, εάν προσπαθούσατε να μείνετε έγκυος (ή ακόμη κι αν δεν προσπαθούσατε) και αισθανθείτε λίγη ναυτία μετά το φαγητό σας, ίσως αναρωτηθείτε εάν είστε έγκυος. Ενώ δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι είστε έγκυος μέχρι το τεστ εγκυμοσύνης να βγει θετικό και στη συνέχεια να σας επιβεβαιώσει ο γιατρός σας την είδηση, υπάρχει πράγματι μια πιθανότητα η ναυτία σας να συνδέεται με την έναρξη μιας αύξησης των ορμονών της εγκυμοσύνης.

Είναι η ναυτία μετά το φαγητό ένα πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης;

Η ναυτία μετά το φαγητό είναι ένα κοινό σύμπτωμα πρώιμης εγκυμοσύνης. Αλλά η πρωινή αδιαθεσία δεν είναι πάντα το πρώτο (ή το μόνο) σύμπτωμα εγκυμοσύνης που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους. Μερικές αισθάνονται κουρασμένες, φουσκωμένες και κυκλοθυμικές, ενώ κάποιες μπορεί να παρατηρήσουν απλώς ότι το στήθος τους έχει φουσκώσει. Άλλες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα και άλλες… κανένα.

Πώς μοιάζει η ναυτία μετά το φαγητό κατά την εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ναυτία μετά το φαγητό μπορεί να μοιάζει με εκείνη την αίσθηση ζαλάδας και ενόχλησης που έχετε όταν ταξιδεύετε πολλές ώρες με το αμάξι ή μέσα σε ένα πλοίο που κουνάει. Επίσης, μπορεί να μοιάζει με hangover. Με λίγα λόγια, πιθανότατα αισθάνεστε ότι θέλετε να κάνετε εμετό μετά το φαγητό, ακόμη κι αν δεν κάνετε ποτέ (αν και θα θέλατε να μπορούσατε). Μερικές γυναίκες νιώθουν έτσι κάθε φορά που τρώνε (ή ακόμα και όλη την ημέρα), ενώ άλλες αντιμετωπίζουν περιστασιακά αυτή την αίσθηση. Μπορεί να αισθάνεστε ταυτόχρονα ανακατωσούρα και πείνα. Μπορεί να κάνετε πολύ ή λίγο εμετό  ή μπορεί να μην κάνετε ποτέ καθόλου εμετό. Αυτές οι παραλλαγές οφείλονται πιθανώς σε έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων των ορμονών, της ευαισθησίας, του στρες και της κόπωσης.

Πότε ξεκινά;

Παρόλο που η ναυτία συνήθως ξεκινάει γύρω στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η ανακατωσούρα (συμπεριλαμβανομένης αυτής μετά το φαγητό) μπορεί να ξεκινήσει λίγο μετά τη σύλληψη, περίπου δηλαδή την 3η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Πού οφείλεται;

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά τι προκαλεί τη ναυτία στην εγκυμοσύνη, ωστόσο φαίνεται ότι οι παρακάτω παράγοντες παίζουν ρόλο:

*Τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης hCG

*Αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης, που χαλαρώνουν τους μυς του πεπτικού συστήματος και καθιστούν την πέψη λιγότερο αποτελεσματική

*Η οξυμένη όσφρηση λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης

*Οι καούρες, οι οποίες είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

*Το υπερβολικό σάλιο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τη ναυτία

*Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού σε ένα γεύμα ή η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά