Όπως οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά πρέπει να πίνουν άφθονο νερό για να διατηρήσουν το σώμα τους σε βέλτιστο επίπεδο.

Το σώμα χρησιμοποιεί το νερό για να ρυθμίσει την θερμοκρασία του, να αποβάλλει ό, τι δεν χρειάζεται και να προστατεύσει το νωτιαίο μυελό και τις αρθρώσεις.

Η ποσότητα των υγρών που απαιτείται ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, αλλά ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι 6 έως 8 ποτήρια την ημέρα για παιδιά και εφήβους.

Στον ακόλουθο πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη συνιστώμενες ποσότητες νερού, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία των παιδιών σας:

 

 

 

 

 

 

Όταν τα παιδιά παίζουν, ασκούνται έντονα ή είναι άρρωστα, θα χρειαστούν περισσότερα υγρά για να αναπληρώσουν το νερό που χάνουν τα σώματά τους καθώς ιδρώνουν. Ανάλογα με το μέγεθός του, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί από μισό έως δύο ποτήρια νερό κάθε 15 έως 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης. ΠΑΓΟΥΡΙΝΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το παιδί σας ενδέχεται να πιει περισσότερο νερό όταν αυτό είναι δροσερό. Επιπλέον, ένα παγουρίνο ή ένα ποτήρι με σχέδια μπορεί να κάνει το παιδί σας να θέλει να πιει παραπάνω. Προμηθευτείτε ένα με τον αγαπημένο του ήρωα, γράψτε πάνω το όνομά του και στείλτε το στον παιδικό σταθμό, στην κατασκήνωση ή στις αθλητικές δραστηριότητες.

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι το παιδί σας πίνει αρκετό νερό, προσέξτε πόσο συχνά ουρεί και τι χρώμα έχουν τα ούρα του. Τα καλά ενυδατωμένα παιδιά έχουν συχνά ούρα κι αυτά είναι διαυγή. Εάν αυτό δεν ισχύει για το παιδί σας, πάρτε το ως σημάδι για να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών.

Λάβετε υπόψη ότι νερό περιέχουν, επίσης, τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουν τα παιδιά σας.

Γάλα και χυμός

Το νερό είναι μια ιδανική επιλογή ποτού ανεξάρτητα από την ηλικία, επειδή ενυδατώνει χωρίς να προσθέτει περιττές θερμίδες, ζάχαρη ή λίπος. Ωστόσο, το γάλα και ο χυμός θα πρέπει να καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες γιατί παρά τα οφέλη τους, περιέχουν  ζάχαρη και λίπος.

Ειδικότερα:

Γάλα: Επιλέξτε γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω (τα νεότερα χρειάζονται το λίπος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου). Σερβίρετε δύο ποτήρια την ημέρα για παιδιά ηλικίας 8 ετών και κάτω και τρία ποτήρια για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Αν στο παιδί σας δεν αρέσει το σκέτο γάλα, δοκιμάστε το γάλα με γεύση κακάο, αλλά προσέξτε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ή βρείτε άλλες πηγές αυτών των θρεπτικών συστατικών.

Χυμός: Περιορίστε το χυμό σε 1/2 έως 3/4 του ποτηριού την ημέρα για παιδιά ηλικίας 6 ετών και κάτω. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να πιούν δύο έως 2 ½ ποτήρια την ημέρα, το πολύ. Αποφύγετε τα φρουτοποτά καθώς μπορεί να έχουν πρόσθετα σάκχαρα (και θερμίδες).