Όταν το μωρό σας κλαίει, το παίρνετε αγκαλιά. Και μερικές φορές καταλήγετε να το κρατάτε πολύ πιο συχνά από ό,τι το αφήνετε κάτω.

Ενδεχομένως, αυτό θα προκαλέσει κάποια κριτική, συχνά από έναν καλοπροαίρετο συγγενή, φίλο ή γνωστό, αν και μερικές φορές ακόμη και ξένοι αισθάνονται την άνεση να σχολιάσουν σχετικά. «Δεν πρέπει να κρατάτε πολύ το μωρό σας», τείνουν να λένε. «Θα το κακομάθετε».

Ένας νέος γονιός μπορεί να απαντήσει σε αυτήν τη δήλωση με κάποιο πανικό ή τουλάχιστον κάποια ανησυχία. Μπορείτε πραγματικά να κακομάθετε ένα νεογέννητο μωρό;

Στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.

«Κακομαθαίνω» το μωρό αν το κρατάω συνέχεια αγκαλιά;

Είναι ένας μύθος που διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί λένε εδώ και χρόνια ότι δεν μπορείτε να κακομάθετε ένα νεογέννητο.

Στην πραγματικότητα, ήδη από το 1986, το περιοδικό Pediatrics δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διαπίστωσε ότι τα νεογέννητα που τα παίρνουν αγκαλιά περισσότερο είχαν την τάση να κλαίνε λιγότερο και να είναι λιγότερο ανήσυχα.

Ο λόγος που δεν μπορείτε να κακομάθετε ένα νεογέννητο είναι επειδή ο εγκέφαλός του δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη πλήρως. Στην πραγματικότητα, ο εγκέφαλός του δεν θα είναι ώριμος για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη.

Έτσι, η εγγύτητά σας με το μωρό το βοηθά να ανταποκριθεί σε όλα αυτά τα νέα ερεθίσματα στο περιβάλλον του και να αρχίσει να αυτορρυθμίζεται.

Πρέπει να το αφήσω να κλάψει λίγο προτού το αγκαλιάσω;

Μια μελέτη του 2020 εξέτασε μωρά τα οποία μερικές φορές οι γονείς τους τα άφηναν να κλάψουν λίγο και διαπίστωσε ότι τα μωρά που έκλαιγαν τους πρώτους 6 μήνες δεν εμφάνισαν προβλήματα συμπεριφοράς ή προσκόλλησης στην ηλικία των 18 μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι ήταν σπάνιο για τους γονείς να αφήνουν το μωρό τους να κλαίει κατά τη διάρκεια της νεογέννητης περιόδου και έγινε πιο συνηθισμένο μετά την ηλικία των 3 μηνών.

Οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι μπορεί να είναι αγχωτικό για έναν γονέα να ανταποκρίνεται σε κάθε κλάμα του μωρού του, αλλά όπως σημειώθηκε σε μια μεταγενέστερη ανασκόπηση του 2020, δεν είναι επιβλαβές να αφήνουμε ένα μωρό να κλαίει μερικές φορές, πάντα στο πλαίσιο μιας υγιούς σχέσης γονέα-μωρού.

Σε κάθε περίπτωση, αν σας αγχώνει η ιδέα να αφήσετε το μωρό σας να κλάψει, ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση για εσάς. Άλλωστε, όταν ανταποκρίνεστε στο κλάμα του νεογέννητου μωρού σας, αγκαλιάζοντάς το, του παρέχετε μια αίσθηση ασφάλειας που είναι εξαιρετικά σημαντική για την ψυχο-συναισθηματική του ανάπτυξη.