Το φυστικοβούτυρο είναι μια χαμηλού κόστους, άμεσα διαθέσιμη, απλή στην παρασκευή «πηγή» πρωτεΐνης που πολλοί βρίσκουν εξαιρετικά απολαυστική. Για πολλές γυναίκες είναι το ιδανικό συστατικό για ένα τέλειο σνακ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Ναι» στο φυστικοβούτυρο και στην εγκυμοσύνη

Ωστόσο, ορισμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να αναρωτηθούν εάν είναι εκτός ορίων. Συγκεκριμένα, αναρωτιούνται αν πρέπει να αποφύγουν να το φάνε λόγω πιθανού κινδύνου να προκαλέσουν αλλεργία στο μωρό τους. Ωστόσο, το φυστικοβούτυρο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ενώ είστε έγκυος. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο θεωρείται ασφαλές από ιατρικούς ειδικούς, αλλά ενθαρρύνεται.

«Συγκεκριμένα δεν συνιστάται η αποφυγή δυνητικά αλλεργιογόνων τροφών κατά την εγκυμοσύνη ή τη γαλουχία, εκτός εάν απαιτείται ιατρικά» εξηγεί η δρ Christie Naze, κλινική διαιτολόγος στο Oregon Health Sciences University Center.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλεί αλλεργία στα μωρά, αλλά έχει και προστατευτική δράση. Με άλλα λόγια, οι έγκυες μαμάδες που τρώνε φυστικοβούτυρο είναι λιγότερο πιθανό να έχουν μωρά που αναπτύσσουν αλλεργίες σε αυτό.

Πώς σας ωφελεί

Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το φυστικοβούτυρο μπορεί να είναι μέρος μιας υγιούς προγεννητικής διατροφής. Η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της αλλεργίας στο μωρό σας. Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία από την κατανάλωσή του, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είτε επιλέξετε σπιτικό, είτε φυσικό ή επεξεργασμένο, βεβαιωθείτε ότι το αποθηκεύετε σωστά και ότι είναι φρέσκο όταν το καταναλώνετε.

«Υπάρχουν πολλά καλά λιπαρά και θρεπτικά συστατικά στο φυστικοβούτυρο και μπορείτε να το συνδυάσετε με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως μήλα, σέλινο και μπανάνες.

Ωστόσο, ο γιατρός συνιστά επίσης τον περιορισμό των ποσοτήτων για να αποφύγετε την κατανάλωση υπερβολικού λίπους, θερμίδων και νατρίου. «Μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή είναι αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε».