Τα μωρά είναι πραγματικά πολύ καλά στο να αυτορρυθμίζουν την πρόσληψη φαγητού τους. Αυτό σημαίνει ότι τρώνε όταν πεινούν και σταματούν όταν είναι χορτάτα. Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές μεταξύ θηλασμού και ταΐσματος με μπιμπερό. Ένα μωρό που θηλάζει ξέρει πότε πρέπει να τραβήχτει μακριά ή να σταματήσει το πιπίλισμα, ενώ ένα μπουκάλι καθιστά πιο δύσκολο για το μωρό να ελέγξει τον ρυθμό ροής και την ποσότητα γάλακτος που καταναλώνει. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια τάση στους γονείς να παροτρύνουν το μωρό τους να τελειώσει το μπουκάλι, αντί να ακολουθήσουν τις ενδείξεις κορεσμού του μωρού.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα μωρό έχει φάει υπερβολικά;

Τα αέρια, το ρέψιμο, η ενόχληση στον λαιμό, η αναστάτωση, η ευερεθιστότητα ή ο έμετος (μια δυνατή ροή αντί για σάλια) αμέσως μετά το τέλος του ταΐσματος μπορεί να είναι ενδείξεις ότι το μωρό σας τρέφεται υπερβολικά.

Είναι πολύ συνηθισμένο τόσο για τα μωρά που τρέφονται με μπιμπερό όσο και για εκείνα που θηλάζουν να κάνουν εμετό τους πρώτους μήνες της ζωής τους, κάτι που γενικά δεν προκαλεί ανησυχία. Συχνά, ο έμετος ή η παλινδρόμηση συμβαίνει λόγω του αναπτυσσόμενου πεπτικού συστήματος των μωρών, το οποίο προκαλεί το περιεχόμενο του στομάχου να επανέλθει στον οισοφάγο. Συνήθως, όταν οι μύες ωριμάζουν, η κατάσταση αυτή σταματάει.

Αν το μωρό βγάζει το γάλα, πρέπει να το ταΐσω ξανά;

Όταν το μωρό σας βγάζει το γάλα μπορεί να πιστεύετε ότι έχει χάσει ολόκληρη τη τροφή και να καταλήξετε να αναρωτιέστε αν πρέπει να το ταΐσετε πάλι. Ωστόσο, αν το μωρό σας φαίνεται ικανοποιημένο και ήρεμο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθαρίσετε και να κάνετε ένα διάλειμμα από το τάισμα. Το μωρό σας μπορεί να δείχνει σημάδια πείνας και να θέλει λίγο γάλα ή να θέλει να περιμένει μέχρι το επόμενο γεύμα του.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που τo ταΐζετε, είναι καλύτερο να ακολουθείτε τις ενδείξεις του μωρού σας σχετικά με την πείνα του.

Πώς θα καταλάβω ότι έχει χορτάσει;

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη γαλήνια έκφραση που παίρνει το μωρό όταν έχει χορτάσει.

Ένα μωρό που τρέφεται επαρκώς παίρνει κανονικά βάρος και συγκεκριμένα θα έχει πάρει το βάρος που έχασε μετά τον τοκετό (τα περισσότερα μωρά χάνουν περίπου το 7% του συνολικού βάρους τους και το αναπληρώνουν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες). Θα βρέχει συνήθως περίπου 6 πάνες την ημέρα με διάφανα ή αρκετά ανοιχτόχρωμα ούρα και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του θα κάνει κιτρινόχρωμα κακά τρεις φορές την ημέρα. Με το πέρασμα στις στερεές τροφές, τα κακά του θα περιοριστούν σε μία φορά την ημέρα.

Πώς θα καταλάβω ότι δεν έχει χορτάσει;

Ένα πεινασμένο νεογέννητο μπορεί να χτυπήσει τα χείλη του ή να κάνει κινήσεις ρουφήγματος στον ύπνο του. Εάν η μαμά δεν το ταΐσει, θα αρχίσει να βάζει στο στόμα τα χεράκια του. Εάν η μαμά εξακολουθεί να μην το παρατηρεί, θα αρχίσει να κουνιέται και στη συνέχεια να κλαίει. Το κλάμα μπορεί να είναι ένα καθυστερημένο σημάδι πείνας.

Όταν το μωρό δεν πίνει αρκετό γάλα θα παρατηρήσετε ότι έχει ξηρό στόμα και μάτια. Επίσης, σπάνια θα το ακούτε να καταπίνει και δεν θα το βλέπετε ικανοποιημένο. Το μωρό θα χάνει βάρος, θα βρέχει λιγότερες από 6 πάνες την ημέρα με κιτρινόχρωμα σχετικά ούρα, ενώ τα κακά του θα είναι σκουρόχρωμα και μικρά μετά τις πέντε πρώτες ημέρες.

Να θυμάστε ότι…

Όταν ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό, είναι πιθανό να το παρακάνετε με την ποσότητα, αφού η ροή από το μπουκάλι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περνά από τη θηλή. Μια καλή οδηγία είναι να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα μετά από κάθε δέκα ρουφηξιές του μωρού σας.

 

*Σε κάθε περίπτωση, για όποια απορία έχετε σχετικά με το βάρος ή την ανάπτυξη του μωρού σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό του