Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την τροφική αλλεργία στα παιδιά, από την πεποίθηση ότι οι γονείς αντιδρούν υπερβολικά για τις τροφικές αλλεργίες και ότι δεν υπάρχουν μέχρι την ιδέα ότι το παιδί μπορεί να είναι αλλεργικό σε όλα.

Οι τροφικές αλλεργίες είναι συχνές, αλλά όχι τόσο συχνές όσο πιστεύουν ορισμένοι γονείς. Αυτό μας οδηγεί σε έναν από τους πρώτους μύθους σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες..

Μύθος 1: Κάθε σύμπτωμα μετά το φαγητό σχετίζεται με τροφική αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες συμβαίνουν περίπου στο 8% των παιδιών, αλλά πολλοί περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά τους έχουν αντιδράσεις σε τρόφιμα που δεν προκαλούνται από αλλεργικές αντιδράσεις.

Αντ ‘αυτού, αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή άλλα συμπτώματα που δεν έχουν καμία σχέση με αλλεργίες, όπως αέρια και υπερκινητικότητα.

Μύθος 2: Μόνο ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες

Είναι αλήθεια ότι μόνο ορισμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες, αλλά τα παιδιά μπορεί να είναι αλλεργικά σε σχεδόν οποιαδήποτε τροφή, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρούτων και λαχανικών.

Τα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες, τα λεγόμενα «αλλεργικά τρόφιμα», περιλαμβάνουν αυγά, γάλα, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, σόγια, σιτάρι, ψάρι και οστρακοειδή.

Μύθος 3: Τα φιστίκια προκαλούν συχνότερα αλλεργία στα παιδιά

Οι αλλεργίες στα φυστίκια μπορεί να είναι οι πιο πιθανές να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις που απειλούν τη ζωή (αναφυλαξία), αλλά η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο κοινή τροφική αλλεργία σε μικρά παιδιά.

Μύθος 4: Το μαγείρεμα ενός φαγητού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας

Οι πρωτεΐνες είναι το μέρος της τροφής που προκαλεί αλλεργική αντίδραση και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μαγείρεμα ενός φαγητού μεταβάλλει την πρωτεΐνη αρκετά ώστε το παιδί σας να μην είναι αλλεργικό σε αυτό πια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί πιστεύουν ότι ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι αλλεργικά στα αυγά, αλλά εξακολουθούν να τρώνε ένα κέικ που φτιάχτηκε με αυγά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις ακόμη και μετά το μαγείρεμα, αν και ορισμένα αλλεργιογόνα (συχνότερα από φρούτα και λαχανικά) προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις μόνο εάν καταναλωθούν πριν μαγειρευτούν.