Την περασμένη εβδομάδα, το παιδί σας αρνήθηκε να φάει τα λαχανικά του. Σήμερα, αρνείται να δοκιμάσει ακόμη και μια μπουκιά από την κατσαρόλα σας.

Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 20% των παιδιών από 2 έως 5 ετών είναι επιλεκτικά με το φαγητό τους. Τα περισσότερα θα το ξεπεράσουν τελικά, αλλά τι πρέπει να κάνει ένας γονιός στο μεταξύ;

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσουμε γιατί τα παιδιά μπορεί να είναι αγχωμένα όταν πρόκειται να φάνε.

* Έχει πραγματικά αηδιαστική γεύση 

Σε γενικές γραμμές, τα μικρά παιδιά ενθουσιάζονται με τις πιο γλυκές γεύσεις. Αυτό εξηγείται, καθώς αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, συνεπώς θέλουν τρόφιμα με περισσότερες θερμίδες. Επιπλέον, 1 στους 4 ανθρώπους γεννιέται με ένα γονίδιο που τους κάνει πιο ευαίσθητους στις πικρές γεύσεις. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το παιδί σας αποφεύγει τα λαχανάκια Βρυξελλών ή το κουνουπίδι.

Πώς να το χειριστείτε: Μην διαγράφετε το μπρόκολο από το μενού. Συνεχίστε να το σερβίρετε σε διαφορετικές μορφές. Δοκιμάστε το ως σούπα, σε σαλάτα ή ως πουρέ. Έρευνες δείχνουν μπορεί να χρειαστεί να σερβίρετε ένα φαγητό στα πιάτα τους 5 έως 10 φορές πριν το φάνε περισσότερο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να αναμίξετε μία νέα τροφή με μία δοκιμασμένη που την αγαπούν. Αν στο παιδί σας αρέσει η σαλάτα με λάχανο iceberg, προσθέστε μερικά φύλλα μαρούλι ρομάνα. Ένα dip στο πλάι μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας: Σε μια μελέτη, τα παιδιά είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να φάνε ωμά λαχανικά όταν συνοδεύονταν από ένα dip που τους αρέσει.

* Δεν πεινούν

Μετά την ηλικία των 2 ετών, η ανάπτυξη των παιδιών επιβραδύνεται. Επομένως, μπορεί το παιδί σας να μην έχει μεγάλη όρεξη όλες τις ημέρες. Όσο ο παιδίατρος σας εκτιμά ότι το βάρος και το ύψος τους είναι σε καλό δρόμο, μην ανησυχείτε επειδή κάποιες ημέρες γίνονται επιλεκτικά με το φαγητό τους. Τα παιδιά μπορεί επίσης να μην θέλουν να φάνε το μεσημέρι ή το βράδυ, όταν τρώνε πολλά σνακ και ροφήματα.

Πώς να το χειριστείτε: Τηρήστε ένα κανονικό πρόγραμμα με 3 γεύματα, ένα δεκατιανό κι ένα απογευματινό σνακ. Αυτό βοηθά τα παιδιά να χορτάσουν χωρίς να τους κοπεί η όρεξη για τα γεύματα.

*Το παιδί σας θέλει να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του

Πολλοί γονείς γνωρίζουν ότι μία από τις αγαπημένες λέξεις των νηπίων είναι το «όχι!» Η απομάκρυνση του πιάτου κατά τη διάρκεια του γεύματος, είναι ένας άλλος τρόπος για να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο.

Πώς να το χειριστείτε: Μην μετατρέπετε τα γεύματα σε αγώνα εξουσίας. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να διατάξετε το παιδί σας να φάει τον αρακά του. Μπορεί από αντίδραση να αποφεύγει αυτό το φαγητό για μια ζωή. Το ίδιο ισχύει και για την πίεση ή τη διαπραγμάτευση μαζί τους: «θα φας γλυκό μόνο αν καθαρίσεις το πιάτο σου».

Αντ’ αυτού, αφήστε τα να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Μπορείτε, επίσης, να συζητήσετε μαζί τους για τα οφέλη ορισμένων τροφών. Λόγου χάρη: «η κατανάλωση μπρόκολου θα μπορούσε να σε βοηθήσει να γίνεις καλός ποδοσφαιριστής».

*Το παιδί σας έχει ιατρικό πρόβλημα

Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά μερικά παιδιά είναι επιλεκτικά στο φαγητό τους εξαιτίας ιατρικού προβλήματος. Εάν το παιδί σας φαίνεται υπερβολικά ανήσυχο για την ώρα του φαγητού ή αρνείται συχνά να έρθει στο τραπέζι, αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία. Μπορεί να έχουν τροφική αλλεργία ή πρόβλημα με τον τρόπο που ο εγκέφαλός τους ερμηνεύει πληροφορίες από τις αισθήσεις τους – μία κατάσταση που ονομάζεται διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας.

Πώς να το χειριστείτε: Μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Αναφέρετε εάν το παιδί σας τείνει να αρνείται τρόφιμα με συγκεκριμένη υφή, όπως τραγανά τσιπς και κράκερ ή λέει συχνά ότι έχει φαγούρα ή κοιλόπονο.