Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynecology – Maternal Fetal Medicine, οι εμβολιασμένες εγκυμονούσες φαίνεται πως περνούν αντισώματα κατά του κορωνοϊού και στο έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι επισημαίνει η μελέτη για τα αντισώματα

Η μελέτη-μία από τις πρώτες που μέτρησε τα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα του ομφάλιου λώρου για να διακρίνει αν η ανοσία στα έμβρυα προέρχεται από προγενέστερη μόλυνση ή την χορήγηση του εμβολίου, διαπίστωσε ότι 36 νεογέννητα κατά τη γέννηση είχαν όλα αντισώματα που τα προστατεύουν από την covid-19, αφού οι μητέρες τους εμβολιάστηκαν με εμβόλια από την Pfizer Inc.-BioNTech SE ή τη Moderna Inc.

«Δεν το περιμέναμε. Περιμέναμε να δούμε μεγαλύτερη μεταβλητότητα », δήλωσε η Ashley Roman, μαιευτήρας στο NYU Langone Health System και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές μελέτησαν το ομφαλοπλακουντιακό αίμα 36 πλήρως εμβολιασμένων γυναικών για να αναζητήσουν αντισώματα για την πρωτεΐνη ακίδα του ιού, που εμφανίζονται κατόπιν του εμβολιασμού ή της φυσικής νόσησης.

Τα ευρήματα δείχνουν όπως επισημαίνει η δρ Linda Eckert, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον «πολύ ενθαρρυντικά επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα του ομφάλιου λώρου».

«Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι έγκυες γυναίκες είναι σημαντικό να εμβολιαστούν, καθώς βλέπουμε περισσότερες ασθένειες σε νεότερα βρέφη και αυτή είναι μια προληπτική επιλογή που μπορούν να κάνουν οι έγκυες για να προστατεύσουν τα βρέφη τους» επισημαίνει η ίδια.