Ο θηλασμός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρώτα από όλα, συνεπάγεται ότι για τους πρώτους μήνες της ζωής του νεογέννητου, το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας του πέφτει αναγκαστικά στη μαμά. Και τα νεογέννητα είναι διάσημα για το μέγεθος της φροντίδας που απαιτούν: Αρκεί να σκεφτούμε ότι χρειάζονται γάλα κάθε δύο με τρεις ώρες κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, και μπορεί να θηλάζουν έως και για μία ώρα κάθε φορά.

Εκτός από την αϋπνία, το στρες και τη διαρκή εγρήγορση, το σώμα μιας νέας μανούλας εργάζεται σε πολύ πιο έντονους ρυθμούς, προκειμένου να παράγει και να προσφέρει στο νεογέννητο ένα θρεπτικό γεύμα. Έτσι, δεν αποκλείεται να συνειδητοποιήσετε ότι πεινάτε πιο συχνά και δεν καλύπτεστε από τα κανονικά σας γεύματα. Όμως δεν αρκεί να καθησυχάζετε την πείνα σας με ό,τι βρείτε μπροστά σας. Τα σωστά σνακ δεν θα σας κρατήσουν απλώς χορτάτη, αλλά θα σας χαρίσουν την επιπλέον ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχετε ανάγκη για να αντεπεξέλθετε σε αυτή την υπέροχη αλλά και δύσκολη διαδικασία. Το καλύτερο; Τα περισσότερα απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία!

Ποια σνακ να επιλέγετε όσο θηλάζετε

Μπανάνα με τυρί

Οι μπανάνες είναι ένα από τα καλύτερα ελαφριά σνακ, καθώς ενισχύουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και χαρίζουν ενέργεια. Αν και είναι διάσημες για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο, περιέχουν επίσης μαγγάνιο, αλλά και άφθονη βιταμίνη C. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται εύκολα και δεν χρειάζονται καθάρισμα – επομένως, είμαστε σίγουροι ότι ήδη τους δείχνετε την προτίμησή σας. Όταν αρχίσουν να σας κουράζουν, δοκιμάστε να τις συνδυάσετε με κάποιο γλυκό τυρί, όπως είναι η μοτσαρέλα ή το τσένταρ. Εκτός από την ιδιαίτερη γεύση, αυτό το σνακ θα σας χαρίσει και επιπλέον πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Σφιχτά αυγά

Φροντίστε να έχετε πάντα μερικά βραστά αυγά στο ψυγείο σας. Αποτελούν μια εξαιρετικά καλή επιλογή ακόμη και σκέτα, καθώς περιέχουν όλα τα αμινοξέα που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, ανάμεσα σε άλλα οφέλη τους. Παράλληλα, μπορούν να γίνουν η βάση για υπέροχους συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα αν τα απολαύσετε μαζί με κράκερ ολικής άλεσης ή με αβοκάντο κομμένο σε φέτες.

Μείγμα ξηρών καρπών

Σίγουρα τα έχει πάρει το μάτι σας στο σούπερ μάρκετ: Πρόκειται για μείξεις ξηρών καρπών, συνήθως μαζί με σταφίδες, σοκολάτα ή νιφάδες καρύδας. Πέρα από νόστιμο, αυτό το σνακ είναι γεμάτο πρωτεΐνες και καλά λιπαρά που θα σας χαρίσουν την ενέργεια που έχετε ανάγκη. Αν οι έτοιμες λύσεις δεν σας καλύπτουν, μπορείτε πολύ εύκολα να ετοιμάσετε το δικό σας μείγμα, επιλέγοντας τους ξηρούς καρπούς που απολαμβάνετε περισσότερο.

Στραγγιστό γιαούρτι και γκρανόλα

Το στραγγιστό γιαούρτι δεν χρειάζεται συστάσεις – και αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να απολαύσετε την πλήρη εκδοχή του. Η γκρανόλα, από την πλευρά της είναι ένα θρεπτικό σνακ που αποτελείται από βρώμη, ξηρούς καρπούς, ρύζι, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους. Ο συνδυασμός τους δημιουργεί ένα τραγανό σνακ με ενδιαφέρουσα γεύση, που θα σας προσφέρει πρωτεΐνες αλλά και πλήθος φυτικών ινών. Και, φυσικά, είναι έτοιμο σε ένα λεπτό!

Μήλο με φυστικοβούτυρο

Κόψτε σε φέτες ένα μήλο – κατά προτίμηση ξινό – και αλείψτε τες με λίγο φυστικοβούτυρο. Οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά του φυστικοβούτυρου θα σας χορτάσουν και σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του μήλου θα δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο και θρεπτικό σνακ.

Χούμους και στικς λαχανικών

Αυτό το γεύμα είναι πανεύκολο και στην προετοιμασία του, αλλά και στην κατανάλωσή του, καθώς απαιτεί μόνο ένα χέρι. Έτσι, μπορείτε να τρώτε το νόστιμο και υγιεινό σας σνακ, ενώ παράλληλα ταΐζετε το μωράκι σας!