Ξέρατε ότι τα περισσότερα νήπια δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το φαγητό τους όταν έχουν πάρει μέρος στην προετοιμασία του; Επομένως, αν το μικρούλι σας δείχνει ικανό να μείνει νηστικό για πάντα αν δεν του προσφέρετε πατάτες τηγανιτές, ίσως τα παρακάτω «παιχνίδια» να του αλλάξουν γνώμη. Ταυτόχρονα, θα σας επιτρέψουν να το κρατήσετε απασχολημένο τις στιγμές που είναι πραγματικά απαραίτητο. Το καλύτερο; Θα το βοηθήσουν να κάνει τα πρώτα του βήματα στη μαγειρική. Φυσικά, αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα εξελιχθεί σε… σεφ, αλλά αν η σχέση του με την κουζίνα ξεκινήσει από νωρίς, είναι βέβαιο πως μεγαλώνοντας θα είναι σε θέση να μαγειρέψει μερικά θρεπτικά πιάτα. Με άλλα λόγια, αυξάνετε τις πιθανότητες να τρέφεται σωστά και μετά την ενηλικίωσή του.

Έξι διασκεδαστικές δραστηριότητες που θα το πείσουν να φάει

Απολαύστε τα ψώνια σας

Μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ μαζί με το παιδί δεν ακούγεται καλή ιδέα, έτσι δεν είναι; Όμως το πρόβλημα μπορεί να μην είναι το περιβάλλον, αλλά το γεγονός ότι δεν το εκμεταλλεύεστε σωστά. Αντί να προσπαθείτε να το πείσετε να καθίσει ήσυχο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εμπλέξτε το ενεργά σε αυτή. Για παράδειγμα, δώστε του να μυρίσει ή να αγγίξει ένα φρούτο, ζητήστε του να βάλει στο καλάθι σας «πέντε πράσινα μήλα» και αφήστε το να επιλέξει το σχήμα των μακαρονιών. Τα ψώνια σας θα γίνουν πιο εύκολα από ποτέ, και εκείνο θα ανυπομονεί να δει τις επιλογές του να μετατρέπονται σε γεύμα.

Αχτύπητο δίδυμο

Ή μάλλον καλά χτυπημένο. Τι εννοούμε; Τα περισσότερα πράγματα που ανακατεύετε, όπως οι σος και οι μαρινάδες, μπορούν κάλλιστα να μπουν σε ένα σέικερ. Αυτό το σέικερ με τη σειρά του μπορεί να κλείσει καλά – πολύ καλά – και να βρει τον δρόμο του προς το χέρι του νηπίου. Θα περάσει τέλεια κουνώντας το μέχρι να πετύχει την τέλεια υφή. Έπειτα, μπορείτε να το βάλετε να περιχύσει τη σαλάτα με το αποτέλεσμα των κόπων του.

Αφήστε την κουτάλα

Για ένα παιδί, η κουτάλα είναι το κατεξοχήν σύμβολο του μαγειρέματος. Επομένως, αν του τη δώσετε και του ζητήσετε να ανακατέψει «πολύ προσεκτικά» το εκάστοτε μείγμα, θα αισθανθεί πως είναι εκείνο που προετοιμάζει το γεύμα της ημέρας. Αυτό σίγουρα θα το κάνει πολύ περήφανο, αλλά και ανυπόμονο να δοκιμάσει την… δημιουργία του. Φυσικά, δεν θα πρέπει να το αφήνετε να πλησιάσει οποιοδήποτε καυτό μείγμα, ακόμη και υπό την επίβλεψή σας. Μια λάθος κίνηση με την κουτάλα αρκεί για να του προκαλέσει έγκαυμα, και δεν είναι ακόμη σε θέση να ελέγχει απόλυτα τις κινήσεις του.

Ας τα κάνει σαλάτα

Είναι πολύ εύκολο να εμπλέξετε το μικρό σας στην προετοιμασία της σαλάτας. Ζητήστε του να σας βοηθήσει να πλύνετε τα λαχανικά και έπειτα δώστε του το μαρούλι ή το σπανάκι για να το κόψει με τα (καθαρά) χεράκια του σε μεγάλα κομμάτια. Παράλληλα, κόψτε με το μαχαίρι τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος, αφήστε το να προσθέσει εκείνο τα υλικά στο μπολ και να τα ανακατέψει καλά!

Φτιάξτε τη δική σας γραμμή παραγωγής

Είχατε φανταστεί ότι τα κεφτεδάκια μπορούν να μετατραπούν σε παιχνίδι για όλη την οικογένεια; Για παράδειγμα, αν έχετε δύο παιδιά, μπορείτε αφού προετοιμάσετε τον κιμά, να αρχίσετε να δίνετε στο μεγαλύτερο μικρές ποσότητες για να τις πλάσει σε μπαλάκια, ενώ το μικρότερο να αναλάβει να τα βουτάει στο μπολάκι με το αλεύρι. Αντίστοιχη διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε παρασκευάζοντας τρουφάκια ή αφήνοντάς τα να διακοσμήσουν σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο προετοιμάσετε.

Αφήστε τα να ζωγραφίσουν

Άλλο ένα πράγμα που αγαπούν όλα τα παιδιά, είναι η ζωγραφική. Και μπορεί η κουζίνα να μην είναι το καλύτερο μέρος για να αξιοποιήσουν τις δαχτυλομπογιές τους, όμως κι εκεί υπάρχει ένα πινέλο, έτσι δεν είναι; Ζητήστε τους να αλείψουν την χορτόπιτα με αυγό ή το ταψί με λίγο λάδι. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας αρνηθούν.