Το σπίτι σας είναι γεμάτο με κάθε είδους «σύγχρονα» παιχνίδια, όμως το μικρό σας έχει την τάση να επιλέγει ξανά και ξανά τα ίδια, απλούστερα αντικείμενα, με τα οποία παίζατε και εσείς στην ηλικία του. Δεν θα πρέπει να σας κάνει εντύπωση. Ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για παιδιά 12 με 18 μηνών, έχει πράγματι ημερομηνία λήξης. Αντιθέτως, μια μπάλα ή ένα λούτρινο αρκουδάκι, ακριβώς επειδή δεν απαιτούν συγκεκριμένους χειρισμούς και αντιδράσεις εκ μέρους του παιδιού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εκατοντάδες διαφορετικούς τρόπους και έτσι δεν χάνουν ποτέ το ενδιαφέρον τους.

Μάλιστα, ο τρόπος που επιλέγει το μικρό σας να τα αξιοποιήσει δηλώνουν πράγματα για το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται.

Πώς χρησιμοποιεί το παιδί τα παιχνίδια του ανάλογα με την ηλικία του

Μπάλα

6 μηνών: Το μωρό σας κυρίως την κοιτάζει ή προσπαθεί να την κρατήσει και να τη βάλει στο στόμα του. Γι’ αυτό δώστε σημασία στην υφή της!

12 μηνών: Κάθεστε αντικριστά στο πάτωμα και την τσουλάτε ο ένας στον άλλο. Δεν αποκλείεται να σας την πετά, όμως κατά πάσα πιθανότητα ακόμη δεν μπορεί να στοχεύσει.

18 μηνών: Πλέον μπορεί να πετάξει τη μπάλα προς την κατεύθυνσή σας και μάλιστα η δύναμή του ενδέχεται να σας ξαφνιάσει.

2 ετών: Έχετε μπροστά σας έναν μικρό ποδοσφαιριστή! Σταθείτε ο ένας απέναντι στον άλλο και προπονήστε το στις κλωτσιές.

3 ετών: Μπορεί να πιάσει μια μεγαλύτερη μπάλα, ενώ ορισμένα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να βάλουν τα πρώτα τους γκολ.

Tip: Αν η μπάλα χωράει στην τρύπα ενός ρολού χαρτιού υγείας, αποτελεί κίνδυνο για το μικρό σας καθώς μπορεί να πνιγεί αν τη βάλει στο στόμα του.

Κύβοι

6 μηνών: Προσπαθεί να τους βάλει στο στόμα του, δεν αποκλείεται και να καταφέρνει να τους κρατήσει με τα χεράκια του.

12 μηνών: Το πιθανότερο είναι να τους χρησιμοποιεί ως… τύμπανα, χτυπώντας τους μεταξύ τους. Επίσης, σίγουρα απολαμβάνει να γκρεμίζει τους πύργους που χτίζετε για χάρη του.

18 μηνών: Μπορεί να… βάλει τα θεμέλια για τις πρώτες του κατασκευές, βάζοντας 2 – 3 κύβους τον έναν επάνω στον άλλο.

2 ετών: Οι πύργοι του ψηλώνουν, αποτελούμενοι πια από 4 – 7 κύβους, ενώ είναι σε θέση να τους διαχωρίσει με βάση το χρώμα, αλλά και να φανταστεί ότι είναι κάτι άλλο, όπως ένα διαστημόπλοιο για τα κουκλάκια του.

3 ετών: Πλέον έχει ξεπεράσει τους… απλούς πύργους και μπορεί να δημιουργήσει πιο περίπλοκες κατασκευές.

Tip: Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά συγκεντρώνονται και αποκτούν περισσότερες δεξιότητες όταν παίζουν μαζί με τους γονείς τους από ό,τι όταν παίζουν μόνα τους.

Κηρομπογιές

12 μηνών: Μπορεί να τις κρατήσει στο χεράκι του και να κάνει πανέμορφες… μουντζούρες!

18 μηνών: Όταν σας βλέπει να ζωγραφίζετε προσπαθεί να σας μιμηθεί, επομένως φροντίστε να το κάνετε συχνά.

2 ετών: Πλέον το απολαμβάνει αρκετά ώστε να παίρνει την πρωτοβουλία μόνο του.

3 ετών: Ξέρει να σχεδιάζει γραμμικά ανθρωπάκια, πώς λέγονται 3 – 4 χρώματα, ενώ δεν αποκλείεται να έχει μάθει να γράφει και μερικά κεφαλαία γράμματα.

Tip: Κατά πάσα πιθανότητα κάποια στιγμή θα θέλει να εξετάσει και… τη γεύση τους, οπότε βεβαιωθείτε ότι είναι μη τοξικές.

Λούτρινα αρκουδάκια

6 μηνών: Τα χαϊδεύει και μασουλάει τα αυτάκια και τις ουρίτσες τους.

12 μηνών: Έχει διαλέξει το εκλεκτό του και το κουβαλάει μαζί του από δωμάτιο σε δωμάτιο. Κάποια παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν δεθεί τόσο με το αρκουδάκι τους που δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς αυτό.

18 μηνών: Μιμείται τους ήχους που αναλογούν στο ζωάκι, νιαουρίζοντας, γαβγίζοντας ή κάνοντας «Μμμμμμμ»!

2 ετών: Παίζει παιχνίδια ρόλων «ταΐζοντας», βάζοντας για «ύπνο» ή ντύνοντάς τα.

3 ετών: Τα λούτρινα αρκουδάκια μετατρέπονται σε χαρακτήρες με δικές τους ιστορίες που παράγει η δημιουργική φαντασία του.

Tip: Φροντίστε να τα πλένετε συχνά, καθώς αποτελούν αγαπημένη φωλιά για τα ακάρεα της σκόνης.

Παζλ

6 μηνών: Μετακινεί τα κομμάτια από το ένα χέρι στο άλλο και – φυσικά – τα βάζει στο στόμα του.

12 μηνών: Διασκεδάζει πολύ με το να χαλά έτοιμα παζλ.

18 μηνών: Με τη βοήθειά σας θα καταφέρει να ολοκληρώσει ένα παζλ με μεγάλα κομμάτια.

2 ετών: Μπορεί να φτιάξει μόνο του ένα παζλ 2-3 κομματιών.

3 ετών: Δεν χρειάζεται τη συμβολή σας, αρκεί η τελική εικόνα να μην απαιτεί περισσότερα από 8 κομμάτια για να σχηματιστεί.

Tip: Πολλά παιδιά δεν αντλούν απολύτως καμία ικανοποίηση από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό δεν λέει κάτι για τις δεξιότητες ή την ευφυΐα τους. Είναι απλώς θέμα γούστου!