Τα παιδιά που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη φρούτα και λαχανικά έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα από το University of East Anglia.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πώς η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με την καλύτερη ευημερία μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα παιδιά, μάλιστα που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες από φρούτα και λαχανικά την ημέρα είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες αναφορικά με την καλή ψυχική υγεία.

Ενώ γνωρίζουμε εδώ και καιρό την σχέση της διατροφής με την σωματική υγεία, δεν έχουμε πολλά δεδομένα αναφορικά με το τι ρόλο παίζει στη συναισθηματική ευημερία των παιδιών. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα από σχεδόν 9.000 παιδιά σε 50 σχολεία στο Νόρφολκ (7.570 παιδιά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 1.253 παιδιά δημοτικού).

«Διαπιστώσαμε ότι η καλή διατροφή συνδέεται με καλύτερη ψυχική ευημερία στα παιδιά. Και ότι μεταξύ των παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπήρχε μια πραγματικά ισχυρή σχέση μεταξύ της θρεπτικής διατροφής, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και της καλύτερης ψυχικής υγείας» επισημαίνουν οι ερευνητές.

«Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι τύποι πρωινού και μεσημεριανού γεύματος που τρώγονται από μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετίζονται επίσης σημαντικά με την ευημερία. Τα παιδιά που έτρωγαν πρωινό είχαν ενισχυμένη ευημερία, τα παιδιά όμως που έπιναν ενεργειακά ποτά για πρωινό είχαν ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας, ακόμη και χαμηλότερα από αυτά που δεν κατανάλωναν καθόλου πρωινό» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα που διαπιστώσαμε ήταν ότι η διατροφή είχε το ίδιο ή περισσότερο αντίκτυπο στην ευημερία όπως παράγοντες όπως η τακτική διαμάχη ή η βία στο σπίτι» συμπληρώνουν.