Ο πατέρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, οπότε καλείται να είναι παρών και υποστηρικτικός στη μέλλουσα μητέρα και σύντροφό του. Η συναισθηματική και πρακτική του υποστήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η έγκυος βιώνει πολλά και αντιφατικά συναισθήματα, ενώ μια νέα μαμά ενδέχεται να είναι πολύ αγχωμένη. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι αποτελεί μια περίοδο ριζικών αλλαγών, τόσο για τη μαμά και τον μπαμπά όσο και για τη μεταξύ τους σχέση.

Μετά την εγκυμοσύνη, η στοργή και υποστήριξη του πατέρα βοηθά τη νέα μαμά να προσαρμοστεί καλύτερα στα νέα δεδομένα και άρα στον νέο της ρόλο, ενώ και εκείνος δεν παραμένει απλός θεατής στη φροντίδα του νεογέννητου, αλλά σταδιακά αναλαμβάνει να το φροντίζει όλο και περισσότερο. Οταν ταΐζει το μωρό, ενισχύει το συναισθηματικό τους δέσιμο, ενώ κρατώντας το στην αγκαλιά του το βοηθά να χαλαρώσει και να νιώσει άνετα. Ένας ακόμη τρόπος για να ενισχυθεί ο δεσμός τους είναι, μετέπειτα, το μπάνιο ή ακόμα και οι βόλτες με το καροτσάκι.

Μόλις το παιδί φθάσει στο τρίτο έτος της ηλικίας του, τότε η επίδραση που ασκείται από τον μπαμπά γίνεται πιο άμεση.

Αποτελεί για το παιδί ένα καινούργιο πρόσωπο, που δεν είναι η μαμά, και λειτουργεί ταυτόχρονα ως σύνδεσμος με τον έξω κόσμο αλλά και ως πρότυπο. Κοιτάζοντας και παρατηρώντας τη συμπεριφορά του, το αγόρι μαθαίνει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το ίδιο μελλοντικά ως πατέρας, ενώ το κορίτσι βλέπει για πρώτη φορά την εικόνα ενός άνδρα και πώς συμπεριφέρεται ένας πατέρας.

Η σχέση στη συνέχεια ανάμεσα στο ζευγάρι θέτει τις βάσεις για τη σωστή συμπεριφορά των παιδιών στην κοινωνία αλλά και στα άτομα γύρω τους. Ο μπαμπάς από την ηλικία αυτή και έπειτα συμμετέχει πιο ενεργά στο παιχνίδι με το παιδί, θέτοντας κανόνες που επηρεάζουν αρχικά τη συμπεριφορά του και συμβάλλουν σε βάθος χρόνου στην ηθική του ανάπτυξη. Αντιμετωπίζοντας θετικά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του παιδιού, από τη νηπιακή ακόμα ηλικία, συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αρμονική του ανάπτυξη.

Μετέπειτα, στην εφηβεία, πολλά είναι τα παιδιά που εξακολουθούν να αποζητούν την αποδοχή των γονιών τους, με αποτέλεσμα συχνά να στρέφονται στον πατέρα για καθοδήγηση και συμβουλή.

Ακόμα και ως ενήλικοι, υπάρχουν στιγμές που θα αναζητήσουμε τις συμβουλές τους, τόσο του μπαμπά όσο και της μαμάς, γιατί εκείνοι ενδεχομένως να δουν κάτι που οι υπόλοιποι δεν βλέπουν.