Ανάμεσα στις αμέτρητες κατηγορίες καλλυντικών, αυτό που σίγουρα πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητά μας είναι ο ορός προσώπου ή face serum. Ο ρόλος του είναι να παρέχει σε βάθος θρεπτικά συστατικά, κάτι που η ενυδατική κρέμα δεν μπορεί πάντα να επιτελέσει. Κι αυτό γιατί η λεπτόρρευστη σύστασή του καθώς και τα συνήθως χαμηλού μοριακού βάρους συστατικά του διαπερνούν τις στοιβάδες της επιδερμίδας με ευκολία. Ετσι προσφέρουν αποτέλεσμα τόσο στη διόρθωση των ατελειών όσο και στην ενίσχυση της υγείας του δέρματος.

Ανάλογα με τη σύνθεσή του, μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο επιδερμίδας ενώ συνδυαστικά με την κατάλληλη κρέμα, βελτιώνει ορατά τη θαμπή ή γκρίζα χροιά, τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, το ξεφλούδισμα, την ακμή, τις δυσχρωμίες.

Πότε τον χρησιμοποιούμε

-Πρωϊ ή και βράδυ, μετά τον καθαρισµό ή και την απολέπιση.

-Επίσης είναι μια ιδανική λύση πριν από το μακιγιάζ, ως primer, γιατί προετοιμάζει και τονώνει την επιδερμίδα άμεσα. Ετσι η εφαρμογή των επόμενων προϊόντων γίνεται πιο εύκολα και το αποτέλεσμα να δείχνει ομοιόμορφο και αψεγάδιαστο.

-Τέλος, μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της μέρας, αν αισθανόμαστε ξηρότητα ή «τράβηγμα». Ιδιαίτερα τον χειμώνα όπου εξαιτίας του κρύου και του αέρα, η αίσθηση αυτή γίνεται πιο έντονη.

Τι να προσέξουμε

-Αν η σύνθεση περιέχει δραστικά συστατικά, όπως γλυκολικό οξύ ή ρετινόλη σε μεγάλη συγκέντρωση, τότε την εφαρμόζουμε βράδυ.

-Αντίθετα, ένας ορός με ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, μπορεί να εφαρμοστεί το πρωί, για να προστατεύσει την επιδερμίδα από την επίδραση των ελεύθερων ριζών. Επίσης μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και το βράδυ, για να επανορθώσει τις φθορές της μέρας. Αρκεί να αποφύγουμε τον συνδυασμό με τα δραστικά συστατικά που προαναφέραμε (γλυκολικό οξύ, ρετινόλη).

Πώς τον εφαρμόζουμε

-Αφού τον απλώσουμε σε καθαρό δέρμα, κάνουμε ταμποναριστές κινήσεις με τις παλάμες, ώσπου να απορροφηθεί. Η θερμότητα από τα χέρια μας θα βοηθήσει τα συστατικά να εισχωρήσουν βαθύτερα στους πόρους.

– Δεν παραμελούμε τον λαιμό και το ντεκολτέ.

– Mετά την εφαρµογή, περιμένουμε λίγα λεπτά πριν περάσουμε στην ενυδατική, ώστε τα συστατικά του να προλάβουν να δράσουν.

– Μπορούμε να χρησιμοποιούμε συνδυαστικά διάφορους ορούς, που ο καθένας στοχεύει σε διαφορετική ανάγκη, π.χ. ρυτίδες – δυσχρωμίες. Όμως πρώτα τσεκάρουμε αν τα συστατικά της κάθε σύνθεσης είναι συμβατά μεταξύ τους, ώστε να μη δημιουργούνται ερεθισμοί στο δέρμα.