Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Μεταξύ άλλων η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών με το εμβόλιο κατά της γρίπης, στην πολιτική που ακολουθείται για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε όσους έχουν νοσήσει αλλά και στην χορήγηση της δεύτερης δόσης του Johnson & Johnson.

Σημείωσε για ακόμα μία φορά ότι τα παιδιά νοσούν κι έχουν υψηλό ιικό φορτίο. Συνέστησε εμβολιασμό τόσο με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού όσο και με το αντιγριπικό, αλλά για τα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να γίνει μέχρι τέλη Νοεμβρίου. Όπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου, η σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών με το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι για όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα και για όσα έχουν ευάλωτο άτομο στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Για όσους νόσησαν

Για όσους νόσησαν από κορωνοϊό η σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι για εμβολιασμό με μία δόση. Έτσι είναι πολύ πιο αποτελεσματική η ανοσία από αυτή που έχει το άτομο από τη φυσική μόνο νόσηση.

Σύμφωνα με μελέτη, τα άτομα που ενώ νόσησαν δεν έκαναν εμβόλιο είχαν 2,34 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με τους εμβολιασθέντες.

Όσον αφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Joηnson, μπορεί να χορηγηθεί δεύτερη δόση μετά από δύο μήνες σε άτομα άνω των 18 ετών. Η απόφαση αυτή είναι προς έγκριση από τους διεθνείς οργανισμούς. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το εμβόλιο αυτό προσφέρει αποτελεσματικότητα 90% με τη δεύτερη δόση.