Είναι απολύτως φυσικό για ένα παιδί να είναι ντροπαλό.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να αισθάνονται σαν να εκτίθενται, να αποφεύγουν να συναντήσουν νέους ανθρώπους ή να αισθάνονται πιο άνετα να παρακολουθούν από τα πλάγια, αντί να βρίσκονται στη μέση της δράσης.

Ενώ η συστολή είναι ένα φυσικό στάδιο ανάπτυξης το οποίο το παιδί σας πιθανότατα θα ξεπεράσει μεγαλώνοντας, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το υποστηρίξετε και να το βοηθήσετε να διαχειριστεί το άγχος του.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας με τη συστολή του

Μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε το παιδί σας περιλαμβάνουν:

#1 Ποτέ μην το χαρακτηρίσετε ντροπαλό

Εάν το παιδί σας γνωρίζει ότι είναι ντροπαλό, μπορεί να αρχίσει να επικρίνει τον εαυτό του όταν επιδεικνύει ντροπαλή συμπεριφορά. Η ιδέα ότι η εσωστρέφεια είναι κακή ή ότι σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί σας το μόνο που θα καταφέρει είναι να το κάνει να ντρέπεται ακόμη πιο πολύ.

#2 Αποδεχτείτε το παιδί σας

Ποτέ μην κοροϊδεύετε το παιδί σας επειδή είναι ντροπαλό. Αντ’ αυτού, κάντε μια προσπάθεια να του πείτε ότι το αποδέχεστε και το αγαπάτε όπως είναι.

#3 Προσπαθήστε να καταλάβετε

Ρωτήστε το παιδί σας για τη συστολή του. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τους φόβους ή τους δισταγμούς του να δείξει στον κόσμο αυτό που είναι.

#4 Πείτε στο παιδί σας ότι είχατε κι εσείς ντροπές

Μιλήστε στο παιδί σας για τον τρόπο με τον οποίο ξεπεράσατε τη συστολή σας. Τα παιδιά έχουν τους γονείς τους πρότυπο και το να γνωρίζουν ότι ξεπεράσατε το άγχος σας θα τους δώσει μια τεράστια αίσθηση δύναμης κι ενδυνάμωσης.

#5 Γίνετε πρότυπα συμπεριφοράς

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για το παιδί σας να μάθει πώς να ενεργεί από το να παρακολουθεί το πρότυπό του να λειτουργεί με αυτοπεποίθηση.

#6 Μιλήστε για τα οφέλη της εξωστρέφειας

Μοιραστείτε ιστορίες για το πώς σας βοήθησε να είστε στη ζωή σας. Μιλήστε για συμπεριφορές που θα θέλατε να υιοθετήσει το παιδί σας. Επαινέστε το παιδί σας όταν διαμορφώνει αυτές τις συμπεριφορές.

#7 Ορίστε στόχους

Ορίστε δείκτες αναφοράς για το παιδί σας για να το κάνετε πιο εξωστρεφές και κοινωνικό. Φροντίστε να κάνετε τους στόχους μικρούς αι εφικτούς. Θα μπορούσαν να είναι τόσο μικροί όσο το να χαιρετούν ένα άτομο κάθε μέρα.

#8 Εκθέστε το παιδί σας σε νέες εμπειρίες

Προσπαθήστε να δείξετε στο παιδί σας νέα πράγματα και να τα εκθέσετε σε νέες εμπειρίες. Να είστε υποστηρικτικοί εάν εμφανίζουν πιο εξωστρεφή χαρακτηριστικά με την πάροδο του χρόνου.

#9 Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει πράγματα στα οποία είναι καλό

Εάν το παιδί σας μπορεί να ασχοληθεί με δραστηριότητες που αγαπά και στις οποίες είναι καλό, μπορεί να αποκτήσει μια μεγάλη αίσθηση σκοπού κι αυτοπεποίθησης. Επαινέστε το όταν είναι καλό σε κάτι και δώστε του ευκαιρίες να κάνει αυτά τα πράγματα. Συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που του αρέσουν, ίσως να έχει του φανεί ευκολότερο να συνδεθεί με παιδιά που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα.