Γνωρίζατε ότι το τραγούδι με το παιδί σας είναι μια υπέροχη μορφή συναισθηματικής επικοινωνίας; Όταν τραγουδάτε στο μωρό σας εκείνο θα νιώσει μια ισχυρή σύνδεση μαζί σας και μια αίσθηση ασφάλειας. Άλλωστε, κατά τη γέννηση, το μωρό αναγνωρίζει αμέσως τη φωνή της μαμάς του. Η φωνή των γονέων και των αγαπημένων του προσώπων εξακολουθεί να είναι σημαντική για το μωρό, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες όταν η όρασή του ακόμη αναπτύσσεται, και νιώθει παρηγοριά ακούγοντας ότι είστε κοντά. Η ηρεμιστική επίδραση του τραγουδιού στα νεογέννητα μωρά είναι τόσο ισχυρή που το τραγούδι βελτιώνει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή , τον ύπνο, την όρεξη για φαγητό και την αύξηση του βάρους των πρόωρων μωρών στα τμήματα εντατικής θεραπείας νεογνών.

Μερικές φορές μέσω του τραγουδιού θα επικοινωνήσετε στο μωρό σας ότι είναι ασφαλές και ότι ο κόσμος τους είναι ήρεμος. Σε άλλες στιγμές μέσω του τραγουδιού μπορεί να επικοινωνείτε ότι η ζωή είναι διασκεδαστική και περιπετειώδης. Οι γονείς χρησιμοποιούν τον τόνο της φωνής τους, τον ρυθμό του τραγουδιού, τις εκφράσεις του προσώπου και τις χειρονομίες του σώματός τους για να επικοινωνήσουν αυτά τα συναισθηματικά μηνύματα στο παιδί τους.

Το μωρό θα επικοινωνήσει μαζί σας ενώ τραγουδάτε κοιτάζοντάς σας και τελικά χαμογελώντας σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου από την ηλικία των δύο μηνών το μωρό έχει ήδη αρχίσει να αλληλεπιδρά με το τραγούδι. Καθώς μεγαλώνει, θα προσπαθεί να αντιγράψει τον ρυθμό σας και να συμμετέχει στο τραγούδι. Θα παρατηρήσετε ότι καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αναπτύσσει τις εκφράσεις του προσώπου του και οι κινήσεις του γίνονται πιο έντονες καθώς τραγουδάτε. Αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό σας σάς δείχνει ότι σας καταλαβαίνει και εκτιμά το τραγούδι σας.

Είναι πραγματικά σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Το τραγούδι λειτουργεί καλύτερα αν τραγουδάτε δυνατά στο παιδί σας, ώστε να μπορεί να αλληλεπιδράσει μαζί σας. Το να τραγουδάτε δυνατά στο μωρό σας είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να ακούτε άλλα άτομα να τραγουδούν. Όταν τραγουδάτε στο μωρό σας, θα αλλάξετε αυτόματα τον τόνο ή τον ρυθμό σας για να βοηθήσετε το μωρό σας να λάβει μέρος. Για παράδειγμα, μπορεί να τραγουδήσετε γρηγορότερα ή σε υψηλότερο τόνο εάν χάνει τη συγκέντρωσή του ή σε πιο αργό ρυθμό όταν πρέπει να χαλαρώσει και να κοιμηθεί.