1 στα 5 παιδιά που χρειάζεται γυαλιά παραμένει αδιάγνωστο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή σχολική του ζωή.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του, καθώς μπορεί να μην έχει καν επίγνωση του εαυτού του. Εάν το πρόβλημα είναι κάτι που υπήρχε από νωρίς στη ζωή του, μπορεί να το θεωρήσει ως κάτι το φυσιολογικό και να μην σας δώσει κάποια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα μωρά μπορούν να επικεντρωθούν σε αποστάσεις περίπου 25 εκατοστών από το πρόσωπό τους για τους πρώτους δύο μήνες, με την όρασή τους να αρχίζει να βελτιώνεται από τον τρίο ή τέταρτο μήνα. Αρχίζουν να αναπτύσσουν κάποιου είδους αντίληψη και συντονισμό βάθους τον επόμενο χρόνο, αλλά τα προβλήματα όρασης δεν είναι συνήθως εμφανή μέχρι την προσχολική ηλικία, όταν αρχίζουν να παίζουν με πιο πολύπλοκα παιχνίδια και να αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με την όρασή τους γενικά εκδηλώνονται μεταξύ 18 μηνών και 4 ετών. Αυτά έρχονται με τη μορφή της αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) και του στραβισμού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 25% των παιδιών που επαναλαμβάνουν ένα σχολικό έτος έχουν κάποιο πρόβλημα όρασης, που ενδεχομένως παρεμβαίνει στις δραστηριότητες της τάξης. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς περίπου το 80% αυτών που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, λαμβάνονται οπτικά. Εάν η όραση τα εμποδίζει να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν πληροφορίες, αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή σχολική τους ζωή. ΟΡΑΣΗ

Δείτε 6 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης και χρειάζεται γυαλιά:

#1 Μισοκλείνει τα μάτια

Όταν το παιδί σας μισοκλείνει τα μάτια του αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχει κάποια διαθλαστική ανωμαλία, η οποία επηρεάζει το πόσο καλά εστιάζει σε μια εικόνα. Μισοκλείνοντας τα μάτια του, το παιδί σας μπορεί να βελτιώσει προσωρινά την εστίαση και τη διαύγεια ενός αντικειμένου.

#2 Γέρνει το κεφαλι ή καλύπτει το ένα μάτι 

Το παιδί σας μπορεί να καλύψει το ένα μάτι ή να γείρει το κεφάλι του για να προσαρμόσει τη γωνία της όρασης σε μια προσπάθεια να αυξήσει τη διαύγεια. Αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι τα μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα ή ότι το παιδί σας έχει αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).

#3 Κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση ή κρατά πολύ κοντά στα μάτια το κινητό

Εάν το παιδί σας κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση, κρατά πολύ κοντά στα μάτια του το κινητό ή χαμηλώνετε το κεφάλι ενώ διαβάζει, πιθανώς έχει κακή όραση. Τα άτομα που έχουν μυωπία ή αστιγματισμό, έχουν καθαρή όραση σε κοντινή απόσταση και φτωχότερη όραση μακρινή σε απόσταση. Φέρνοντας ένα αντικείμενο η εικόνα γίνεται μεγαλύτερη και πιο καθαρή.

#4 Τρίβουν υπερβολικά τα μάτια

Το υπερβολικό τρίψιμο των ματιών μπορεί να υποδηλώνει ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει κόπωση ή ένταση στα μάτια. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι πολλών προβλημάτων και καταστάσεων όρασης, συμπεριλαμβανομένης της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.

#5 Παραπονιέται για πονοκεφάλους ή πόνο στα μάτια

Εάν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στα μάτια ή πονοκεφάλους στο τέλος της ημέρας, μπορεί να κουράζει υπερβολικά τα μάτια του σε μια προσπάθεια να αυξήσει την εστίαση της θολής όρασης.

#6 Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη σχολική εργασία

Επειδή τα παιδιά πρέπει να προσαρμόσουν γρήγορα και με ακρίβεια την οπτική τους εστίαση από μακριά σε κοντά και σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα (από πίνακες κιμωλίας και υπολογιστές έως σχολικά βιβλία και tablet), τα προβλήματα όρασης μπορεί να εκδηλωθούν ως έλλειψη εστίασης στις σχολικές εργασίες.

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας αποτύχει στον έλεγχο όρασης

Κανονικά, ο έλεγχος όρασης γίνεται από τον παιδίατρό σας. Εάν το παιδί σας αποτύχει σε αυτόν, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το πάτε σε έναν παιδοοφθαλμίατρο για μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

Μια ολοκληρωμένη εξέταση αξιολογεί την οπτική οξύτητα ή τη σαφήνεια και την ευκρίνεια της όρασης. Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει έλεγχο για:

  • Στραβισμό και αμβλυωπία
  • Αντίληψη του βάθους
  • Συνολική υγεία στο εσωτερικό κι εξωτερικό του ματιού
  • Ενδείξεις για πιο σοβαρές παθήσεις των ματιών

Εάν το παιδί σας έχει ήδη γυαλιά, είναι σημαντικό να ελέγχει τα μάτια του ένας παιδοοφθαλμίατρος κάθε χρόνο.

 

Η βέλτιστη όραση είναι απαραίτητη για τη μαθησιακή διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η κακή όραση στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη συνολική υγεία των ματιών του παιδιού σας και τι μπορείτε να κάνετε για να το προστατεύσετε.