Μερικές φορές το μωρό σας μπορεί να φαίνεται ότι κλαίει, γκρινιάζει ή ουρλιάζει στον ύπνο του – χωρίς πραγματικά να ξυπνήσει – αφήνοντάς σας να αναρωτιέστε τι συμβαίνει. Ευτυχώς, το ξαφνικό νυχτερινό κλάμα στον ύπνο τείνει να είναι σύντομο και συνήθως δεν αποτελεί αιτία «συναγερμού».

Γιατί τα μωρά κλαίνε στον ύπνο τους;

Τα μωρά κλαίνε για να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους και η πείνα είναι ίσως η πιο κοινή, ειδικά σε νεογέννητα που τρώνε κάθε λίγες ώρες. Ωστόσο, αν το μικρό σας έχει φάει πρόσφατα, μπορεί να κλαίει για άλλο λόγο, όπως:

  • Προσπαθεί να συνηθίσει το γάλα ή τη φόρμουλα. Τα μωρά γεννιούνται χωρίς πλήρως αναπτυγμένο πεπτικό σύστημα.
  • Βλέπει εφιάλτες. Τα μεγαλύτερα μωρά έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τη φαντασία τους, μια φάση που γεμίζει ενθουσιασμό αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άσχημα όνειρα και κλάματα τη νύχτα.

Πόσο κλάμα είναι φυσιολογικό;

Κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του, είναι φυσιολογικό ένα μωρό να κλαίει δύο με τρεις ώρες καθημερινά. Και επειδή ο ύπνος των νεογέννητων είναι συχνά ανήσυχος, τα κλάματα μπορεί να εμφανιστούν και τη νύχτα.

Ο λόγος; Τα μοτίβα ύπνου των νεογέννητων εναλλάσσονται μεταξύ της μη ταχείας κίνησης των ματιών και της γρήγορης κίνησης των ματιών (REM), η οποία είναι η ελαφριά, ενεργή φάση που χαρακτηρίζεται από όνειρα, κινήσεις στην κούνια και μερικά δάκρυα. Έτσι, αν ακούσετε το μωρό σας να κλαίει στο δωμάτιό του, θα μπορούσε να είναι σε εκείνο το στάδιο REM.

Το νυχτερινό κλάμα μπορεί επίσης να συνδεθεί με μια παλινδρόμηση ύπνου, η οποία είναι μια φυσιολογική οπισθοδρόμηση στην τακτική νυχτερινή ρουτίνα του μωρού σας. Το μωρό μπορεί να αντιμετωπίσει μια παλινδρόμηση ύπνου γύρω στην ηλικία των 4 μηνών, στους 6 μήνες, περίπου στους 8 έως 10 μήνες και μετά ξανά στους 12 μήνες.

Πότε να καλέσετε τον παιδίατρο

Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι προκαλεί τα νυχτερινά δάκρυα του μωρού σας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο. Οι παιδίατροι είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις κλήσεις, ειδικά από νέους γονείς, και οι δικός σας μπορεί να θέλει να εξετάσει το μικρό σας μόλις του περιγράψετε το κλάμα του.

Όσο για το τι θεωρείται υπερβολικό κλάμα, ο ορισμός είναι τα ασυνήθιστα δάκρυα που διαρκούν περισσότερες από δύο ή τρεις ώρες- και δικαιολογούν σίγουρα μια κλήση στον γιατρό.

Οι κολικοί, που εμφανίζονται μεταξύ 2ης και 3ης εβδομάδας (αργότερα στα βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα) και συνήθως συμβαίνουν μεταξύ βραδινού φαγητού και νύχτας, είναι ένας ακόμη λόγος για να απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Η παλινδρόμηση οξέος, μια μόλυνση ή μια αλλεργία στο γάλα μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερβολικό κλάμα.

Να θυμάστε ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι λόγοι που το μωρό σας κλαίει στον ύπνο του είναι προσωρινοί και το μικρό σας σύντομα θα επιστρέψει στη συνηθισμένη ρουτίνα ύπνου του.