Ως γονείς πάντα ψάχνουμε τρόπους να βεβαιωθούμε ότι μεγαλώνουμε το μικρό μας όσο καλύτερα γίνεται και ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξή του. Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε το μωρό μας πιο… έξυπνο, διασκεδάζοντας παράλληλα. Ορίστε λοιπόν μερικοί απλοί και ευχάριστοι τρόποι να ενισχύσουμε τη νοητική ανάπτυξη του μωρού μας.

1. Του μιλάμε

Μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο μιλάμε στο παιδί μας και όσο περισσότερες λέξεις χρησιμοποιούμε, τόσο πιο πλούσιο θα είναι το λεξιλόγιό του στη συνέχεια. Αν κατά τη διάρκεια του μπάνιου του κοιτάζει το παπάκι, του μιλάμε για το πόσο κίτρινο είναι και πώς οι πάπιες στην πραγματική ζωή είναι συχνά καφέ και πράσινες και, ουάου, πόσο ωραία μπορούν και επιπλέουν! Αν το μικρό μας ανταποκρίνεται βγάζοντας ήχους, σταματάμε να το ακούσουμε και μετά του απαντάμε.

2. Βγαίνουμε έξω

Η αίσθηση του αέρα στα μάγουλα και η μυρωδιά του γρασιδιού είναι μερικές από τις εμπειρίες που χάνει το μωρό μας όταν είναι συνέχεια μέσα στο σπίτι. Όταν βγαίνουμε βόλτα, το μωρό θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το περιβάλλον γύρω του και να μάθει την προσωπική του αίσθηση του χώρου. Περπατάμε σε ένα πάρκο ή σε μια λίμνη για να δώσουμε στο μικρό μας την ευκαιρία να δει νέα πράγματα στη φύση και γεμίζουμε τις βόλτες μας με τον ήχο της φωνής μας. Μιλάμε στο μικρό μας καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας μας, δείχνοντάς του πράγματα και εξηγώντας του τι είναι το καθετί.

3. Βάζουμε μουσική

Είτε αγαπάμε την κλασική μουσική είτε τους Rolling Stones, η ακρόαση μουσικής έχει συνδεθεί με καλύτερη ικανότητα στα μαθηματικά. Παίζουμε λοιπόν μια ποικιλία από ευχάριστους ρυθμούς και μελωδίες για να διασκεδάσουμε το μωρό μας και θα είμαστε στο σωστό δρόμο για να μεγαλώσουμε έναν μικρό…επιστήμονα.

4. Γινόμαστε αφηγητές

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να διαβάσουμε στο μωρό μας και να το βοήθησουμε να εξοικειωθεί με τα βιβλία. Οι καλύτεροι αφηγητές χρησιμοποιούν πολλές φωνές και αλλαγές τόνου. Ο μόνος που μας παρακολουθεί είναι το μωρό μας, οπότε γιατί να μην το διασκεδάσουμε;

5. Του τραγουδάμε

Τα μωρά μας λατρεύουν τη μουσική, οπότε μια καλή ιδέα είναι να δώσουμε στις ημέρες μας στο σπίτι ένα soundtrack. Συνοδεύουμε τις καθημερινές δραστηριότητες με ένα τραγούδι, δημιουργώντας διασκεδαστικά τραγουδάκια ενώ προετοιμάζουμε μεσημεριανό, βάζουμε πλυντήριο ή καθαρίζουμε. Όσο περισσότερο μάλιστα αλλάζουμε τον τόνο της φωνής μας, τόσο καλύτερα.