Οι περισσότεροι γονείς το έχουν περάσει: Το μωρό σας ξυπνάει για ώρες, τρίβει τα μάτια του, είναι ιδιότροπο και ενώ χασμουριέται «αρνείται» πεισματικά να κοιμηθούν. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλα τα μωρά σε κάποια φάση.

Γιατί όμως τα μωρά αντιστέκονται στον ύπνο;

Κι ενώ μπορεί να αναρωτιέστε γιατί δεν θέλουν αποκοιμηθούν, μερικοί από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες περιλαμβάνουν:

Έχουν κουραστεί πολύ

Η εξάντλησή σας μπορεί να σημαίνει ότι πιθανότατα θα πάτε για ύπνο τη στιγμή που θα ανοίξετε την τηλεόρασή σας για να δείτε την αγαπημένη σας σειρά. Δεν λειτουργεί πάντα όμως, με τον ίδιο τρόπο για τα μωρά.

Έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο ετοιμάζονται να κοιμηθούν, και αν το χάσετε, θα κουραστούν υπερβολικά, θα γίνουν ιδιότροπα και θα δυσκολευτούν έπειτα να ηρεμήσουν για να αποκοιμηθούν.

Δεν έχουν εξαντληθεί αρκετά

Ίσως το μωρό σας να μην είναι ακόμα έτοιμο για ύπνο επειδή δεν είναι αρκετά κουρασμένο.

Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι την συγκεκριμένη ημέρα κοιμήθηκαν περισσότερο από το συνηθισμένο ή ότι απλώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται κι έτσι κατά συνέπεια αλλάζουν και τα μοτίβα ύπνου τους.

Υπερδιέγερση

Αποφύγετε τις οθόνες, τη δυνατή μουσική, τα παιχνίδια ή το συναρπαστικό παιχνίδι, καθώς μπορεί να τα αφήσει σε υπερδιέγερση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαλαρώσουν και τελικά να αποκοιμηθούν την κατάλληλη ώρα.

Άγχος αποχωρισμού

Εάν το μωρό σας θέλει πάντα να το κρατάτε αγκαλιά και είστε πάντα λίγα βήματα μακριά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας ανεξάρτητα από το τι κάνετε, το μωρό μπορεί να έχει άγχος αποχωρισμού, το οποίο μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά την ώρα του ύπνου.

Κιρκάδιος ρυθμός

Το μωρό σας αρχίζει να αναπτύσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς του περίπου στην ηλικία των έξι εβδομάδων. Αυτός είναι ο 24ωρος κύκλος που ρυθμίζει το σώμα μας και αυτοί οι ρυθμοί ωριμάζουν αρκετά ώστε να δημιουργήσουν ένα πραγματικό πρόγραμμα ύπνου όταν φτάσει περίπου τριών έως και έξι μηνών.

Και φυσικά, κανένα μωρό δεν είναι το ίδιο, επομένως μερικά μπορεί να μην αναπτύξουν ένα πραγματικό πρόγραμμα ύπνου παρά μόνο μετά από αυτό.