Με τους δασκάλους να δίνουν ολοένα και περισσότερες εργασίες για το σπίτι, τα παιδιά αγχώνονται ακόμα περισσότερο, αρκετές φορές μένουν άγρυπνα διαβάζοντας και το κυριότερο απογοητεύονται από την μάθηση. Δεν είναι όμως μόνο η πίεση από το καθημερινό διάβασμα και τις εργασίες που πρέπει να προετοιμάσουν για την επόμενη ημέρα αλλά και ο μεγάλος φόρτος εργασίας που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα Σαββατοκύριακα όπως και κατά τις περιόδους των διακοπών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εξάσκηση φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα, χωρίς διακοπή όμως τα παιδιά δεν μπορούν να απορροφήσουν όλα όσα μαθαίνουν, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το διάβασμα και να πρέπει ορισμένες φορές να εξαναγκαστούν για να το κάνουν.

Ο κίνδυνος του burn out

Όπως οι ενήλικες που δουλεύουν διαρκώς, δίχως να ξεκουράζονται, έτσι και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα «burn out», όπως είναι η συνεχής νευρικότητα, η απώλεια κινήτρου και το μειωμένο ενδιαφέρον για μάθηση. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας εμφανίζει κάποιο από τα παραπάνω και ότι το διάβασμα παραμένει αμείωτο, τότε ίσως θα ήταν καλό να:

  • Κάνετε μια μικρή έρευνα: Διαπιστώστε αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική αναφορικά με τις εργασίες ή το διάβασμα στο σπίτι. Καταγράψτε πόσες εργασίες έχει να κάνει και περίπου πόση ώρα του παίρνει για να τις ολοκληρώσει.
  • Συμβουλευτείτε άλλους γονείς: Εάν πιστεύετε ότι ο φόρτος εργασίας γίνεται υπερβολικός, θα μπορούσατε να μιλήσετε σε έναν άλλο γονέα, αφού μπορεί να διαπιστώσετε ότι πιστεύουν το ίδιο. Στην περίπτωση μάλιστα, που πιστεύετε πολλοί γονείς ότι η πίεση είναι μεγάλη, τότε θα μπορούσατε να μιλήσετε στον δάσκαλο ή καθηγητή, εκφράζοντας την ανησυχία σας.

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

Τα παιδιά χρειάζονται μια έξυπνη και διακριτική καθοδήγηση και όχι παραπάνω πίεση. Αυτό σημαίνει ότι για να το διευκολύνετε θα μπορούσατε να:

  • Παρέχετε ένα ήσυχο και καλά φωτισμένο χώρο, όπου μπορεί να διαβάζει και να κάνει τις εργασίες του.
  • Καθορίστε ποιες ώρες θα ήταν καλύτερο να διαβάζει, ιδανικά το απόγευμα ή αρκετά νωρίς το βράδυ.
  • Μην παρακολουθείτε τηλεόραση όσο εκείνο διαβάζει. Αντίθετα δοκιμάστε να διαβάσετε και εσείς ένα βιβλίο, αφού ο σεβασμός και η θετική σας στάση θα το παρακινήσει.
  • Μην του δίνετε αμέσως τις απαντήσεις, ακόμα και όταν δυσκολεύετε. Αντ’αυτού κάντε του ερωτήσεις, προκειμένου να εκμαιεύσετε την απάντηση από το ίδιο. Έτσι θα τονώσετε το ηθικό του, αφού θα το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει ότι ξέρει πολλά περισσότερα από όσα νομίζει.
  • Μην τιμωρείτε και μην επιβάλλετε αυστηρές συνέπειες βάσει αποτελεσμάτων. Τα παιδιά είναι ήδη πιεσμένα και ο φόβος δεν πρόκειται να τα βοηθήσει. Αφήστε τα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες στην περίπτωση που δεν έχουν κάνει τις εργασίες τους, ακόμα και αισθανθείτε αμηχανία, καθώς έτσι δεν θα προσπαθήσουν ξανά να αποφύγουν το διάβασμά τους.