Μετά τον τοκετό, οι ενδορφίνες σας, αυτές οι ορμόνες που σας βοηθούν να διαχειριστείτε τον πόνο, είναι σε υψηλά επίπεδα για 24 ώρες. Ωστόσο, την τρίτη και τέταρτη ημέρα, οι ορμόνες σας αλλάζουν σημαντικά. Αφού το σώμα σας απελευθερώσει τον πλακούντα, όλες οι ορμόνες που παρήγαγε, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η ρελαξίνη, η hCG και η HPL, φεύγουν μαζί του. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι στα χαμηλότερα επίπεδα που θα είναι ποτέ μέχρι να μπείτε στην εμμηνόπαυση.

Πολλές γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν μια μελαγχολία μετά τον τοκετό. Είναι επίσης πιθανό να στερηθείτε ύπνου. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται πολύ ξεκάθαρα με την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία επηρεάζει επίσης τον τρόπο που αισθάνεστε. Ωστόσο, η ωκυτοκίνη που κυκλοφορεί στον οργανισμό σας από τον χρόνο που περνάτε με το μωράκι σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τη μελαγχολία μετά τον τοκετό.

Βέβαια, οι ορμονικές αλλαγές μετά τον τοκετό δεν είναι όλες αρνητικές.

Όταν το μωρό αρχίζει να θηλάζει, η προλακτίνη αυξάνεται και διεγείρει την παραγωγή γάλακτος. Τα επίπεδα προλακτίνης σας ανεβαίνουν επίσης τη νύχτα, οπότε όσο εξαντλητικά κι αν είναι αυτά τα νυχτερινά ταΐσματα, μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε μια καλή παροχή γάλακτος.

Ο θηλασμός και η επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σας πυροδοτούν επίσης την απελευθέρωση ωκυτοκίνης, η οποία είναι γνωστή ως «ορμόνη της αγάπης», επειδή αυξάνεται ως απόκριση στο σωματικό άγγιγμα και πιστεύεται ότι συμβάλλει στην προώθηση του δεσμού μαμάς-μωρού. Η ωκυτοκίνη βοηθά στην αποβολή γάλακτος κατά τον θηλασμό, αλλά, καθώς η ορμόνη μπορεί να διεγείρει τις συσπάσεις της μήτρας, ορισμένες γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν επώδυνες κράμπες κατά τη διάρκεια του θηλασμού για μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Τελικά, για τις περισσότερες γυναίκες, όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό (ή στο νέο φυσιολογικό), όταν επιστρέψει ο εμμηνορροϊκός τους κύκλος. Αυτό μπορεί να πάρει έως και ένα χρόνο ή και περισσότερο και οι ορμόνες σας δεν θα εξισορροπηθούν εντελώς μέχρι τον απογαλακτισμό.

*Σε περίπτωση που η μελαγχολία μετά τον τοκετό επιμένει και δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας