Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν φέρνετε το μωρό σας στο σπίτι μετά τον τοκετό. Δυστυχώς, η στέρηση ύπνου αρχίζει λίγο μετά την έναρξη της νέας σας περιπέτειας ως γονέας και αυτή η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε όλα τα πράγματα για τα οποία διαβάσατε πριν έρθει το μωρό σας. Ανεξάρτητα από αυτό, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμούνται οι γονείς για πρώτη φορά είναι η ασφάλεια στον ύπνο.

Ασφαλές ύπνος για το μωρό σας

Μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για ένα ασφαλή και ξέγνοιαστο ύπνο για το μωρό σας, περιλαμβάνουν:

Χρησιμοποιήστε μια σταθερή επιφάνεια ύπνου

Ενώ μπορεί να χρησιμοποιείτε εξαρχής κούνια, είναι σημαντικό σύμφωνα με τους ειδικούς να αφήνετε το παιδί σε μια σταθερή επιφάνεια ύπνου, που καλύπτεται από σεντόνι, δίχως άλλες κουβέρτες. Για να καταλάβετε εάν είναι όντως σταθερή, έχετε κατά νου ότι η επιφάνεια θα πρέπει να διατηρεί το σχήμα της ακόμα και όταν ασκείται πίεση σε αυτό.

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε επιφάνεια ύπνου για πρώτη φορά με το μωρό σας, δοκιμάστε τη σταθερότητα του στρώματος σπρώχνοντας το χέρι σας μέσα στο στρώμα. Εάν το χέρι σας αφήνει μια εσοχή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, τότε το στρώμα είναι πολύ μαλακό.

Αφήστε το μωρό σας να κοιμηθεί ανάσκελα

Το κρεβάτι του μωρού σας είναι απολύτως σημαντικό για έναν ασφαλή ύπνο. Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και για τη θέση που το βάζετε για να κοιμηθεί. Κάθε φορά που αφήνετε το μωρό σας να ξεκουραστεί, είτε πρόκειται για έναν υπνάκο είτε για ύπνο το βράδυ, θα πρέπει να το βάζετε ανάσκελα για ύπνο.

Να γιατί: Τα μωρά είναι λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους αν είναι τοποθετημένα στο στομάχι ή στο πλάι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν αναπνέουν σωστά ή εμφανίζουν άπνοια ύπνου, μπορεί να μην ξυπνήσουν για να αναπνεύσουν καλύτερα.

Μοιραστείτε το δωμάτιο, όχι το κρεβάτι

Πολλοί είναι οι ειδικοί που προτείνουν να μοιράζεστε το δωμάτιο με το μικρό σας αλλά όχι και το κρεβάτι σας. Μπορείτε απλά να τοποθετήσετε την κούνια του μωρού σας κοντά στο κρεβάτι σας. Κρατώντας το μωρό σας στον δικό του χώρο, θα το προστατεύσετε από μη ασφαλείς καταστάσεις ύπνου.

Κρατώντας τα κοντά σας, μπορείτε επίσης να τα ελέγξετε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να βεβαιωθείτε ότι κοιμούνται με ασφάλεια.

Προσέξτε την θερμοκρασία

Δυστυχώς, τα μωρά δεν μπορούν ακόμα να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους, πράγμα που σημαίνει ότι και εδώ χρειάζονται την βοήθειά σας. Επομένως, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να διατηρείτε το δωμάτιο στο οποίο κοιμάται το μωρό σας κάπου μεταξύ 20° – 22,2°C.

Επιπλέον, θα πρέπει να ντύσετε το μωρό σας μόνο με ένα στρώμα επιπλέον από αυτό που θα βάζατε για να πέσετε κι εσείς για ύπνο, δεδομένης της θερμοκρασίας δωματίου και της εποχής του χρόνου.