Όλοι ξέρουμε πώς μοιάζει το γάλα, σωστά; Στην πραγματικότητα, το μητρικό γάλα διαφέρει κατά πολύ από την εικόνα που έχετε συνηθίσει, και μάλιστα τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού σας αλλάζει συνεχώς για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Η φύση είναι μαγική, έτσι δεν είναι;

Τα τρία στάδια του γάλακτος

Στάδιο πρώτο: πρωτόγαλα.

Αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού σας θα δείτε το στήθος σας να εκκρίνει μια κιτρινωπή ουσία που ονομάζεται πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα είναι μία ακόμη πιο ενισχυμένη έκδοση του μητρικού γάλακτος και παράγεται προκειμένου να εξοπλίσει το μικρό σας με τις θρεπτικές ουσίες και τα αντισώματα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις μολύνσεις κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Μη σας ανησυχήσει η ποσότητα: το μωρό σας χρειάζεται μόλις μερικά κουταλάκια του γλυκού από αυτή την πολύτιμη ουσία.

Στάδιο δεύτερο: μεταβατικό γάλα.

Τρεις με πέντε ημέρες αφού φέρετε στον κόσμο το μικρό σας, το σώμα σας θα αρχίσει να παράγει το μεταβατικό γάλα, που αποτελεί το πέρασμα από το πρωτόγαλα στο ώριμο γάλα. Η εικόνα του θυμίζει μια μείξη γάλακτος και πορτοκαλάδας.

Στάδιο τρίτο: ώριμο γάλα.

Το λευκό γάλα που έχουμε στον νου μας έρχεται συνήθως μεταξύ της δέκατης ημέρας και της δεύτερης εβδομάδας της ζωής του νεογέννητου. Είναι λίγο πιο λεπτόρρευστο από το μεταβατικό γάλα και ενδέχεται στην αρχή να έχει έναν απαλό μπλε τόνο.

Να θυμάστε ότι…

Τα νεογέννητα έχουν ανάγκη να φάνε κάθε δύο με τρεις ώρες, για αρκετή ώρα κάθε φορά. Ο θηλασμός ολοκληρώνεται όταν το μωρό σας καταφέρει να αδειάσει τουλάχιστον το ένα στήθος σας, διαδικασία που κρατάει περίπου 20 με 45 λεπτά τον πρώτο καιρό. Θα καταλάβετε ότι το μωρό τελείωσε το γάλα από την αλλαγή στην υφή του στήθους σας. Έχει σημασία να περιμένετε για αυτά τα σημάδια πριν βάλετε το μωρό να ρευτεί και να θηλάσει από την άλλη πλευρά, γιατί το μητρικό γάλα γίνεται πιο λιπαρό και θρεπτικό στο τέλος. Αφήστε το μικρό σας να «σφυρίξει τη λήξη». Αν δεν απομακρύνεται από μόνο του, περιμένετε μέχρι ο ρυθμός με τον οποίο πίνει να γίνει πολύ πιο αργός.