Στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική, ιδιωτική ασφάλιση για τους 5.050 μαθητές των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, προχωρά η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Φυλής. Η  πρωτοβουλία, για αυτή την προσπάθεια λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών, ανήκει στον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Γιάννη Κρεμύδα και ελήφθη με σκεπτικό ότι η υγειονομική κρίση αύξησε τα ποσοστά ανεργίας και αποδυνάμωσε, οικονομικά, τα νοικοκυριά, στερώντας τα από την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, που έγιναν σε συνεργασία με ασφαλιστική εταιρία, αφορούν όλους τους μαθητές και καλύπτουν μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα από ατύχημα, καθώς και ιατροφαρμακευτικά έξοδα από ατύχημα ή έκτακτη ασθένεια.

Η κάλυψη ισχύει κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, των εκπαιδευτικών εκδρομών και περιπάτων,  καθώς και την διαδρομή των μαθητών από και προς τα σχολεία, μία ώρα πριν την έναρξη και μία ώρα μετά το πέρας των μαθημάτων. Ήδη οι περισσότεροι γονείς έχουν λάβει και συμπληρώσει την σχετική υπεύθυνη δήλωση και η ανταπόκρισή τους είναι θετική.

Ο Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Γιάννης Κρεμύδας τόνισε:

«Η Υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και αποτελεί υποχρέωσή μας να τη διασφαλίζουμε για τα παιδιά μας. Με τη σκέψη ότι πολλοί γονείς δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, προχωρήσαμε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών σε ότι αφορά την παρουσία τους στα σχολεία, καθώς εκεί περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους και δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος στα διαλείμματα.

Ήταν πραγματικά μια δύσκολη προσπάθεια, λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών, ωστόσο όπου υπάρχει θέληση, βρίσκουμε πάντα τη δύναμη να τα καταφέρουμε».

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ανεβάζουν πολύ ψηλά τον πήχη των παροχών στη δημόσια εκπαίδευση και τα σχολεία του Δήμου.

Όπως πληροφορούμαστε το κόστος ανά μαθητή αναμένεται να διαμορφωθεί σε 0,80 λεπτά του ευρώ ανά έτος, αναλόγως φυσικά με το πόσοι μαθητές θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Μια καλή πρωτοβουλία σε δύσκολες οικονομικά εποχές για εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες.

Πρόσφατα για τον Δήμο Φυλής είχαμε αποκαλύψει πως ένα ποσοστό περίπου 16% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Είναι αντιληπτό πως τέτοιες λύσεις είναι καλοδεχούμενες προκειμένου οι μαθητές για πολλές ώρες ημερησίως να είναι ασφαλισμένοι. Τι γίνεται όμως τις υπόλοιπες ώρες, τις αργίες, τα Σαββατοκύριακα, στις γιορτές και στις διακοπές. Οι μαθητές και οι οικογένειες τους τι κάνουν; Η ελληνική οικογένεια στενάζει από την δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση και την διαρκή δοκιμασία της πανδημίας. Οι Δήμοι μπορούν να διαδραματίσουν τον βασικό πυλώνα στήριξης στις ευπαθείς ομάδες ανθρώπων και το πράττουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους.

Όμως αν η λύση είναι η διαρκής στήριξη των ανθρώπων από δομές των Δήμων τότε το πρόβλημα μας ως χώρα είναι μεγαλύτερο.