Τα ιταλικά ταρτάκια με ρυζόγαλο ή «budini di riso fiorentini» είναι ένα κομψό, όχι πολύ γλυκό επιδόρπιο.

Οι μικρές, χειροποίητες τάρτες γεμίζονται με πλούσιο «ρυζόγαλο» που έχει αρωματιστεί με βινσάντο και ξύσμα εσπεριδοειδών.

Υλικά (για 12 ταρτάκια):
30γρ. βούτυρο
150γρ. ρύζι κοντόκοκκο
50ml βινσάντο (προαρετικά)
500ml γάλα (πλήρες)
100γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 αυγό
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για τη ζύμη:
125 γρ. βούτυρο (κομμένο σε κύβους)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Λίγο αλάτι (μια πρέζα)
Ξύσμα από 1 λεμόνι
75 γρ. ζάχαρη άχνη(& λίγη ακόμα για πασπάλισμα στο τέλος)
2 κρόκοι

Εκτέλεση:
Πρώτα, φτιάξτε τη ζύμη για τις τάρτες. Τρίψτε το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα, στη συνέχεια προσθέστε το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη άχνη και ανακατέψτε.

Προσθέστε τους κρόκους και, με κρύα χέρια, κάντε τη ζύμη μπάλα, τυλίξτε τη με μεμβάνη και βάλτε στο ψυγείο για μια ώρα.

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 180C (160C με αέρα) και βουτυρώστε ένα ταψί για τάρτες ή για μάφιν.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε τη ζύμη (σε πάχος περίπου3 mm), κόψτε σε κύκλους και τοποθετήστε στις θέσεις του ταψιού. Καλύψτε τις τάρτες με χαρτί ή αλουμινόχαρτο και γεμίστε με φασόλια/ρεβύθια/ρύζι (για βάρος). Ψήστε για 20 λεπτά μέχρι η ζύμη να χρυσίσει ελαφρά.

Στο μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση. Σε ένα τηγάνι, λιώστε το βούτυρο και μετά προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε. Ρίχνουμε το βινσάντο (αν χρησιμοποιείτε) και αφήστε το να πάρει μια βράση. Προσθέστε το γάλα και τη ζάχαρη.

Μόλις έρθει σε βρασμό, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε ανακατεύοντας συχνά, έως ότου το ρύζι απορροφήσει όλο το γάλα και το μείγμα είναι πυκνό και κρεμώδες. Αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέστε το αυγό και το ξύσμα από τα δύο εσπεριδοειδή.

Με ένα κουτάλι γεμίστε τις τάρτες με το μίγμα του ρυζιού και ξαναβάλτε τις στο φούρνο, αυτή τη φορά στους 170C (150C με αέρα) για 12 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε όσο οι τάρτες είναι ακόμα ζεστές.