Τις πρώτες μέρες της ζωής του, ένα νεογέννητο μπορεί να ακούγεται σαν να έχει βουλωμένη μύτη επειδή στη μήτρα περιβαλλόταν από υγρό. Μερικές φορές, στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από το υγρό που έχει απομείνει στις ρινικές του οδούς, φτερνίζεται τις πρώτες δύο μέρες. Ένα νεογέννητο με βουλωμένη μύτη μπορεί να ρουθουνίζει όταν αναπνέει και να ακούγεται «μπουκωμένο».

Η βουλωμένη μύτη ή η ρινική συμφόρηση στα μωρά συμβαίνει όταν οι ιστοί μέσα στη μύτη διογκώνονται ή παράγουν βλέννα. Εάν το μωρό σας έχει βουλωμένη μύτη, μπορεί να αναπνέει από το στόμα του, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει τη διατροφή του. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια βουλωμένη μύτη μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα. Συνήθως, η ρινική συμφόρηση υποχωρεί από μόνη της μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο εξαιρετικά ξηρός αέρας μπορεί να προκαλέσει το στέγνωμα της ευαίσθητης επένδυσης της μύτης ενός μωρού. Τα αιμοφόρα αγγεία μέσα σε μια ξηρή μύτη μπορεί να σπάσουν και να αιμορραγήσουν. Εάν η μύτη του μωρού σας δεν έχει τραυματιστεί αλλά αιμορραγεί, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ρινική ξηρότητα. Αυτή η ξηρότητα μπορεί επίσης να διευκολύνει ένα μωρό να κρυώσει.

Η ρινική ξηρότητα συχνά επιδεινώνεται κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα, όταν η θέρμανση κάνει τον αέρα μέσα στο σπίτι να στεγνώνει.

Τι προκαλεί τη βουλωμένη μύτη στα μωρά

  • ξηρός αέρας
  • ερεθιστικά όπως σκόνη, καπνός τσιγάρου ή αρώματα
  • ιογενείς ασθένειες (όπως κρυολόγημα)

Πώς να καθαρίσετε τη βουλωμένη μύτη του μωρού σας

Εκτός από το να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα ή ατμοποιητή κοντά στην κούνια του μωρού σας, μπορείτε επίσης να καθαρίσετε τη βλέννα χρησιμοποιώντας σταγόνες για τη μύτη με φυσιολογικό ορό.

Καθαρισμός βλέννας με ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού

  • Ξαπλώστε το παιδί σας ανάσκελα. Τοποθετήστε μια τυλιγμένη πετσέτα ή μια μικρή κουβέρτα κάτω από τους ώμους τους ή πιέστε απαλά την άκρη της μύτης για να διευκολύνετε την είσοδο των σταγόνων.
  • Βάλτε δύο ή τρεις ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού σε κάθε ρουθούνι. Περιμένετε 30 έως 60 δευτερόλεπτα.
  • Γυρίστε το παιδί σας μπρούμητα για να βοηθήσετε την αποστράγγιση της μύτης του. Πιάστε τη βλέννα έξω από το ρουθούνι με χαρτομάντιλο ή μπατονέτα. Το μωρό σας μπορεί να βήξει ή να φτερνιστεί τη βλέννα και το φυσιολογικό ορό.
  • Κυλήστε τη μπατονέτα ή το χαρτομάντιλο γύρω από το εξωτερικό του ρουθούνι για να τραβήξετε το υγρό από τη μύτη. Μην βάζετε βαμβάκι στα ρουθούνια του παιδιού σας.

Καθαρισμός βλέννας με ρινικό αποφρακτήρα ή βολβό ρινικής αναρρόφησης

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την αφαίρεση της βλέννας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έναν ρινικό αποφραγκτήρα για βρέφη ή μία σύριγγα ρινικής αναρρόφησης.

Ο ρινικός αναρροφητήρας είναι ένας σωλήνας που τοποθετείται στο ρουθούνι του μωρού σας, ενώ εισπνέετε από το επιστόμιο του σωλήνα για να τραβήξετε τυχόν βλέννα. Στη συνέχεια, η βλέννα παγιδεύεται σε ένα φίλτρο. Ο βολβός αναρρόφησης εισάγεται στο ρουθούνι του μωρού σας και λειτουργεί ως κενό για την απομάκρυνση της βλέννας. Οι βολβοί αναρρόφησης είναι γενικά λιγότερο αποτελεσματικοί στην απομάκρυνση της βλέννας και των εκκρίσεων.

 

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον ρινικό αποφρακτήρα:

  • Πριν από την πρώτη χρήση, ξεπλύνετε τον αναρροφητή με ζεστό νερό και στεγνώστε τον καλά.
  • Τοποθετήστε ένα καθαρό φίλτρο στο θάλαμο φίλτρου και επανασυνδέστε τον αναρροφητή.
  • Ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα με το κεφάλι του να γέρνει προς τα δεξιά. Τοποθετήστε προσεκτικά μία έως δύο σταγόνες φυσιολογικού ορού στο ρουθούνι. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία στο άλλο ρουθούνι, αφού γυρίσετε το κεφάλι του παιδιού προς τα αριστερά.
  • Τοποθετήστε το μαλακό άκρο του ρινικού αποφρακτήρα στην είσοδο του ρουθουνιού του μωρού. Εισπνεύστε από το επιστόμιο για να τραβήξετε απαλά τη βλέννα. Η βλέννα συλλέγεται στο υγιεινό φίλτρο και δεν μπορεί να περάσει μέσα από το σωλήνα εισπνοής. Επαναλάβετε στο άλλο ρουθούνι. Ανασηκώστε απαλά το μωρό για να αφήσετε τυχόν βλέννα που έχει απομείνει να στραγγίσει έξω ή τη μύτη του.
  • Μουλιάστε ένα χαρτομάντιλο ή ένα βαμβάκι σε αλατούχο διάλυμα και χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε απαλά τα ρουθούνια του παιδιού.
  • Μετά από κάθε χρήση, ξεκουμπώστε τη συσκευή αναρρόφησης από τη βάση της, αφαιρέστε και πετάξτε το χρησιμοποιημένο φίλτρο, ξεπλύνετε τον ρινικό αποφρακτήρα με ζεστό νερό και στεγνώστε τον. Μην αποστειρώνετε ή βράζετε τη συσκευή.

Πώς να χρησιμοποιήσετε έναν βολβό ρινικής αναρρόφησης:

  • Φυσήξτε τον αέρα έξω από το βολβό.
  • Τοποθετήστε απαλά την άκρη του στο ρουθούνι, ακριβώς μέσα στο άνοιγμα. Μην πηγαίνετε πολύ βαθιά γιατί μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στο εσωτερικό μέρος της μύτης. Αφήστε τον αέρα να επανέλθει στον βολβό, τραβώντας μαζί του τη βλέννα από τη μύτη.
  • Απελευθερώστε τη βλέννα σε ένα χαρτομάντιλο.
  • Ξεπλύνετε καλά το βολβό με φρέσκο ​​νερό πριν και μετά από κάθε χρήση.

Πώς να απαλύνετε την ρινική ξηρότητα του μωρού σας

Εάν μια ξηρή ή ερεθισμένη μύτη φαίνεται να ενοχλεί το μωρό σας, δοκιμάστε αυτά τα tips:

Βρέξτε τη μύτη του μωρού σας

  • Μπορείτε να αγοράσετε σταγόνες θαλασσινού νερού (αλατόνερο) στο φαρμακείο.
  • Ξαπλώστε το παιδί σας ανάσκελα. Τοποθετήστε μια τυλιγμένη πετσέτα ή μια μικρή κουβέρτα κάτω από τους ώμους τους ή πιέστε απαλά την άκρη της μύτης για να διευκολύνετε την είσοδο των σταγόνων.
  • Ρίξτε δύο ή τρεις σταγόνες φυσιολογικού ορού σε κάθε ρουθούνι. Περιμένετε 30 έως 60 δευτερόλεπτα πριν στραγγίξετε τη μύτη του μωρού σας.

Βάλτε έναν υγραντήρα ή έναν ατμοποιητή ψυχρής ομίχλης κοντά στην κούνια

Εάν το μωρό σας έχει ρινική ξηρότητα, μπορεί επίσης να έχει βουλωμένη μύτη.

Οι υδρατμοί μπορούν να βοηθήσουν στην υγρασία και τη χαλάρωση της βλέννας μέσα στη μύτη του μωρού σας. Καθαρίστε και ξαναγεμίστε τον ατμοποιητή καθημερινά.