Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος που απαιτεί προσοχή και μερικές υποχωρήσεις για το καλό της υγείας σας και της υγείας του μωρού σας. Ωστόσο, δεν πρέπει να αισθάνεστε άρρωστη ή να περνάτε τις ημέρες σας στο κρεβάτι, ειδικά όταν πρόκειται για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Κι ενώ δεν υπάρχουν άκαμπτοι κανόνες για το τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αποχή από το αλκοόλ και το τσιγάρο αποτελούν άρρηκτους κανόνες. Το πιο σημαντικό αυτήν την περίοδο είναι η υγεία και η ασφάλεια του μωρού και της μαμάς, γι’αυτό εμείς σας έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με 8 πράγματα που θα ήταν καλό να αποφύγετε στην εγκυμοσύνη.

8 συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε στην εγκυμοσύνη

1. Ορισμένες τροφές

-Ωμό κρέας, ψάρια και οστρακοειδή

Θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος που δεν είναι καλά ψημένο, ειδικά στην περίπτωση του κοτόπουλου και του χοιρινού. Επιπλέον, απαγορεύεται η κατανάλωση ωμών ψαρικών, σούσι και οστρακοειδών. Αν καταναλωθούν αυτές οι τροφές ωμές υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθείτε από τοξοπλάσμωση και σαλμονέλα.

-Μεγάλα ψάρια

Περιορίστε την κατανάλωση μεγάλων ψαριών, όπως ξιφία, τόνο και σολομό, διότι αυτά τα ψάρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.

-Ωμά αυγά

Να είστε προσεκτικοί με διάφορες σάλτσες και κρέμες που περιέχουν ωμά αυγά όπως η μαγιονέζα και η σάλτσα Hollandaise. Επίσης να αποφεύγετε τα ποσέ και «μελάτα» αυγά. Τα ωμά ή μη καλά ψημένα αυγά κρύβουν τον κίνδυνο της σαλμονέλας.

2. Καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι μια ουσία την οποία δεν παίρνετε μόνο από το καφέ αλλά και από άλλες τροφές, όπως τη σοκολάτα, το τσάι και τα αναψυκτικά. Καλό θα ήταν την περίοδο της εγκυμοσύνης να περιορίσετε σημαντικά την πρόσληψη καφεΐνης και να σταματήσετε να καταναλώνετε ενεργειακά ποτά.

3. Φάρμακα

Ποτέ και σε καμία περίπτωση μην παίρνετε φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

4. Ψηλοτάκουνα παπούτσια

Η αλήθεια είναι ότι για κάποιες γυναίκες είναι δύσκολο να αποχωριστούν τα αγαπημένα τους ψηλοτάκουνα, όμως όσο οι μήνες περνάνε και η κοιλίτσα φουσκώνει, οι αστράγαλοι και τα πόδια πρήζονται και αυτού του είδους τα παπούτσια δεν είναι καθόλου βολικά. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφεύγετε τα ψηλοτάκουνα, διότι θα πρέπει να διαχειριστείτε ένα νέο σώμα πάνω σε αυτά και αυτό μπορεί να προκαλέσει αστάθεια.

5. Σάουνα

Εάν αισθάνεστε πόνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, η χαλάρωση σε ένα σπα μπορεί να φαίνεται ιδανική. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε τη σάουνα καθώς μια αυξημένη θερμοκρασία σώματος κατά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να επιβαρύνει εσάς και το έμβρυο.

6. Προσοχή με τις γάτες

Αν έχετε στο σπίτι σας γάτες καλό θα ήταν να μην έρχεστε σε επαφή με την άμμο της καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της τοξοπλάσμωσης. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να πετάει κάποιος άλλος την άμμο τους , να φοράτε γάντια και να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας. Επίσης όσο κι αν τις αγαπάτε, καλύτερα να αποφεύγετε τις αδέσποτες γατούλες της γειτονιάς.

7. Παθητικό κάπνισμα

Και το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές. Πρέπει να αποφεύγετε την εισπνοή του καπνού καθώς μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

8. Μην πιστεύετε τα πάντα

Είναι λογικό -ειδικά αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη- να σας αγχώνει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση. Πολύ πιθανό να κάνετε ατελείωτο σκρολάρισμα σε σχετικά φόρουμ και να ακούσετε πολλές ιστορίες από φίλους και συγγενείς. Όλα όσα θα ακούσετε και θα διαβάσετε είναι εμπειρίες και απόψεις άλλων ανθρώπων, δεν σημαίνει ότι θα συμβεί και σε εσάς κάτι αντίστοιχο. Να έχετε λογική και ψυχραιμία και πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.