Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου αποτελεί πρακτικά μια «ιεροτελεστία» για την μέλλουσα μαμά και τον μέλλοντα μπαμπά. Μόλις ξεκινήσετε το σχεδιασμό του, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να ξεφυλλίζει χρωματικά δείγματα και να δημιουργεί σχέδια για το παιδικό δωμάτιο των ονείρων σας. Όσο ενθουσιασμένοι κι αν είστε, μπορεί να έχετε επιφυλάξεις σχετικά με το να βάψετε όσο είστε έγκυος.

Ενώ γενικά θεωρείται ότι είναι χαμηλού κινδύνου δραστηριότητα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. «Με τις κατάλληλες προφυλάξεις, το βάψιμο του παιδικού δωματίου θεωρείται συνήθως ασφαλές», μας επισημαίνουν οι ειδικοί.

Να βάψω όσο είμαι έγκυος;

Συνολικά, οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι οι τύποι του χρώματος, τα συστατικά του χρώματος όπως οι διαλύτες και η ποσότητα και η διάρκεια της έκθεσης. Αυτό που θέλετε να προσέξετε είναι οι αναθυμιάσεις από τα χρώματα.

Για παράδειγμα, το βάψιμο σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο με μπογιά χαμηλής περιεκτικότητας σε πτητικές οργανικές ενώσεις θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη από την ανακαίνιση ενός παλιού σπιτιού όπου θα μπορούσε να υπάρχει μπογιά μολύβδου, η οποία είναι επικίνδυνη τόσο για την έγκυο όσο και για το μωρό.

Οδηγίες προφύλαξης για την μαμά και το μωρό

Εάν θέλετε να βάψετε ενώ είστε έγκυος, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τυχόν πιθανούς κινδύνους. Αυτές περιλαμβάνουν:

Επιλέξτε προσεκτικά την μπογιά

Δεν δημιουργούνται όλα τα χρώματα εξίσου, γι’ αυτό επιλέξτε ένα χρώμα που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πτητικές οργανικές ενώσεις ή ακόμα καλύτερα που δεν έχει. Οι ειδικοί μάλιστα, προσθέτουν ότι οι διαλύτες όπως το διαβρωτικό χρώματος ή το γυαλιστερό ξύλου θα πρέπει να αποφεύγονται.

Περιορίστε την έκθεσή σας

Καθώς αυξάνεται η έκθεσή σας σε δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες, αυξάνεται και ο κίνδυνος για το μωρό σας. Η ποσότητα και η διάρκεια της έκθεσης είναι πιθανότατα σημαντικές και όπως μας λένε οι ειδικοί όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο.

Έτσι, ενώ το βάψιμο του παιδικού δωματίου του μωρού σας γενικά θεωρείται ασφαλές, δεν συνιστάται η ανακαίνιση ολόκληρου του σπιτιού σας. Εάν το σπίτι σας υπόκειται σε εκτεταμένη ή παρατεταμένη ανακαίνιση, σκεφτείτε να αποφύγετε οποιαδήποτε έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Αερίζετε τον χώρο συχνά

Όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις, είτε πρόκειται για χρώματα είτε για προϊόντα καθαρισμού, βεβαιωθείτε ότι αφήνετε άφθονο φρέσκο αέρα στον χώρο σας για να μειώσετε την έκθεσή σας και να ανανεώνεται.

Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα ή ανοίξτε ένα παράθυρο.

Χρησιμοποιήστε προφύλαξη

Ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο επαφής με το χρώμα στο δέρμα σας φορώντας προστατευτικά για τα μάτια, γάντια, μακριά παντελόνια και μακριά μανίκια.