Το μπάνιο του μωρού σας θα γίνει απόλαυση τόσο για εσάς, όσο και για εκείνο. Είναι απόλυτα λογικό να σας αγχώνει αυτή η διαδικασία. Από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των γωνιών είναι πόσο συχνά να κάνουν το μωράκι τους μπάνιο και με ποιο τρόπο. Αυτή η διαδικασία δεν αφορά μόνο την μητέρα αλλά και τον πατέρα αφού συνήθως είναι μια ιδιαίτερη στιγμή που μπορείτε να μοιραστείτε με τον σύντροφο σας. Εμείς σας έχουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στα πρώτα του μπάνια.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε μπάνιο το μωρό σας

Τα βρέφη συνήθως δεν λερώνονται πολύ, ειδικά αν αλλάζετε συχνά τη πάνα τους και καθαρίζετε το πρόσωπο και τα χεράκια τους πολλές φορές μέσα στη μέρα. Το καθημερινό μπάνιο δεν συνιστάται στα νεογνά, καθώς μπορεί να αφυδατώσει το ευαίσθητο δέρμα τους.

Σύμφωνα με έρευνες το ιδανικό είναι 2-3 φορές την εβδομάδα, όσο μεγαλώνει και γίνεται πιο δραστήριο θα χρειάζεται όλο και πιο συχνά. Τα μεγαλύτερα μωρά μπορούν να κάνουν κάθε μέρα, συνήθως το μπάνιο αποτελεί μέρος της ρουτίνας του ύπνου τους, γιατί τα βοηθά να ηρεμούν και να κοιμούνται πιο εύκολα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε μπάνιο

· Καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε δίπλα σας ό,τι χρειαστεί, βρεφικό μπανάκι, ζεστό νερό, καθαρές πετσέτες, ειδικό σφουγγαράκι ή ένα καθαρό πετσετάκι, βαμβάκι, πάνες, ειδικό σαπούνι ή αφρόλουτρο, κρέμα και ό,τι άλλο θέλετε. Μόλις οργανωθείτε, είστε έτοιμοι να ξεκινήστε.

· Γεμίστε το μπανάκι με ζεστό νερό και υπολογίστε να φτάνει κάτω από τους ώμους του. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι ζεστό βυθίζοντας τον αγκώνα σας .

· Γδύστε το μωρό και αφήστε το με τη πάνα. Καθαρίσετε με λίγο υγρό βαμβάκι, τα μάτια, τα αυτιά, το πρόσωπο και τις πτυχώσεις του λαιμού, αλλάζετε το βαμβάκι για κάθε σημείο.

· Αν θέλετε να πλύνετε το κεφαλάκι του μωρού σας είναι ευκολότερο να ξεκινήσετε απ’ αυτό. Τυλίξτε το με μια πετσέτα μαζεύοντας τα χέρια και τα πόδια του, ώστε να νιώθει ασφάλεια. Στην συνέχεια με το χέρι και το πήχη σας υποστηρίξτε το κεφάλι και τους ώμους του.

Κρατήστε το με τέτοια κλίση ώστε να μην πάει νερό στα μάτια του και με το άλλο χέρι ρίχνετε λίγο νερό στα μαλλιά του, στην συνέχεια στεγνώνετε με μια πετσέτα το κεφαλάκι του. Το λούσιμο με σαμπουάν είναι απαραίτητο μόνο 1 – 2 φορές την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες φορές αρκεί το νερό.

· Ξετυλίξτε το μωρό από τη πετσέτα, βγάλτε του τη πάνα και σιγά σιγά κατεβάστε το προς το νερό, κρατώντας καλά με το χέρι σας τους ώμους και το κεφαλάκι του. Με το άλλο χέρι ρίξτε νερό στο υπόλοιπο σώμα και επιμείνετε με το ειδικό σφουγγαράκι στις μασχάλες, στις πτυχώσεις πίσω από τα γόνατα και τους μηρούς.

· Μετά από λίγα λεπτά βγάλτε το μωρό από το νερό και τυλίξτε το αμέσως σε μια πετσέτα να μην κρυώσει, στεγνώστε το με ταμποναριστές κινήσεις, βάλτε του την προστατευτική κρέμα, φορέστε του μια καθαρή πάνα και ντύστε το.