Έχετε κάνει κάποια γονεϊκά «λάθη» τελευταία; Ίσως αφήσετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό και ξεχάσατε τις πάνες του ή ίσως δεν αντέξατε κι ενδώσατε στις φωνές του νηπίου. Οτιδήποτε και αν συνέβη, σίγουρα κάποια στιγμή θα μιλήσατε σκληρά στον εαυτό σας, αμφισβητώντας τον, φάση από την οποία περνούν οι περισσότερες μαμάδες.

Γιατί αμφισβητείτε τον εαυτό σας;

Η ενοχή της μαμάς είναι διάχυτη. Συχνά θα αισθάνεστε καλά για την κατεύθυνση που κατευθύνεστε έως ότου κάποιος σας πει ότι κάνετε κάτι λάθος ή σας δώσει μια συμβουλή που δεν χρειαζόσασταν, διορθώνοντάς σας. Αλλά από πού προέρχεται αυτή η ενοχή;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τις προσδοκίες της κοινωνίας για τη μητρότητα, τον πολιτισμό, τις οικογένειες αλλά και το διαδίκτυο. Όπου κι αν απευθυνθείτε για λύσεις, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα πρότυπα για τη μητρότητα.

Πρέπει να θηλάζετε, να ταΐζετε με μπιμπερό ή να ταΐζετε συνδυαστικά; Να προσλάβετε μια νταντά ή να πάτε το παιδί στο παιδικό σταθμό; Συμμετέχετε αρκετά ως γονιός ή δεν συμμετέχετε αρκετά; Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι μαμάδες καθημερινά και οι απόψεις είναι πραγματικά δεκάδες.

Πώς θα σταματήσετε

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να καταφέρετε να φροντίσετε το παιδί αλλά και τον εαυτό σας, χωρίς να αμφισβητείτε καθημερινά όλα όσα κάνετε, περιλαμβάνουν:

Αποδεχτείτε ότι κάθε άτομο έχει μια γνώμη

Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα συμβουλές ή κριτική να προσφέρουν αλλά πολλοί θα είναι και εκείνοι που θα σας προσφέρουν υποστήριξη, όπως τα αγαπημένα σας πρόσωπα, στα οποία μπορείτε πάντα να στηρίζεστε και να ζητάτε βοήθεια.

Εκτός αυτού, θυμηθείτε πάντα να ακούτε το ένστικτό σας. Εάν γνωρίζετε ότι ό,τι κι αν κάνετε είναι προς το συμφέρον του παιδιού σας, τότε αγνοήστε τις αμφιβολίες.

Αναγνωρίστε ότι γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από τον καθένα

Ξέρετε τι είναι αυτό που κάνει το παιδί σας να ξεχωρίζει, τι το κάνει να πονάει, τι το κάνει παθιασμένο, χαρούμενο και ενθουσιασμένο. Είστε η μόνη που ξέρει πώς να το διαχειριστεί όταν θυμώνει ή πώς να το βοηθά να χαλαρώνει μετά από μία δύσκολη ημέρα.

Οπότε, σταματήστε να επικεντρώνεστε σε κάποιον άλλον που σας επικρίνει επειδή δεν του δίνετε προσοχή.

Αφιερώστε χρόνο και στον εαυτό σας

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, καθώς για να δώσετε αγάπη και ενέργεια στο παιδί θα πρέπει να είστε.. «γεμάτη». Μπορείτε να πιείτε έναν καφέ μόνη σας, απολαμβάνοντας την ησυχία νωρίς το πρωί, να κάνετε μια βόλτα, να πάτε σε μια βραδινή έξοδο ή να αφιερώσετε μια ώρα για γυμναστική.

Οτιδήποτε και αν επιλέξετε, κάντε το και απολαύστε το χωρίς ενοχές.