Ως γονείς θέλετε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά σας και η υγεία τους είναι η ύψιστη προτεραιότητά σας. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν ώστε να εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας έχουν γερά κόκκαλα;

Σωστή διατροφή & τακτική γυμναστική για γερά κόκκαλα

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και να γυμνάζονται. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε προετοιμάζοντας υγιεινά γεύματα και σνακ και περιορίζοντας τον χρόνο τους μπροστά στις οθόνες. Προτρέψτε τα παιδιά σας να βγαίνουν για περπάτημα, να βγάζουν βόλτα τον σκύλο και να ασχολούνται με σπορ που τα ευχαριστούν.

Τι να προσέξετε στη διατροφή τους

Κατά την προετοιμασία των οικογενειακών γευμάτων, φροντίστε να συμπεριλάβετε πολλές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους ώστε να διασφαλίσουν τη βέλτιστη οστική μάζα. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι γάλα παρέχει περίπου 300 mg ασβεστίου, το οποίο είναι μόνο το ένα τέταρτο περίπου της συνιστώμενης πρόσληψης για τους εφήβους. Για τα παιδιά που δεν πίνουν γάλα, δοκιμάστε τυριά, γιαούρτι, χυμούς εμπλουτισμένους με ασβέστιο και δημητριακά, καθώς και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψη ασβεστίου του παιδιού σας, μιλήστε με τον παιδίατρο, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας προτείνει λύσεις.

Μιλήστε στα παιδιά σας για τη σημασία ενός υγιεινού τρόπου ζωής

Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε στα παιδιά σας για την υγεία των οστών τους και για το τι μπορούν να κάνουν ώστε να τα ενισχύσουν.

Συζητήστε τη σημασία της διατροφής και της άσκησης. Εκτός από τη λήψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D, οι έφηβοι θα πρέπει να γυμνάζονται μία ώρα την ημέρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει χορό (ακόμη και στο σπίτι), περπάτημα ή τρέξιμο.

Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση, ειδικά σε συνδυασμό με μια περιοριστική δίαιτα, θέτει επίσης σε κίνδυνο την υγεία των οστών. Εάν το έφηβο παιδί σας γυμνάζεται υπερβολικά ή φαίνεται ότι είναι επιρρεπές σε τραυματισμούς, καλό θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό του σχετικά με τις ανησυχίες σας και να δείτε εάν συνιστάται η μείωση της σωματικής δραστηριότητας.